Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Ništa se ne bi postiglo ostavkom Izetbegovića

Božićni prijem u Predsjedništvu BiH

Predsjedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ne očekuje da će se član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović povući sa ove funkcije, uprkos pozivima na ostavku nakon odbacivanja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH za genocid protiv Srbije.

– Ništa ne bi bilo dobijeno – njega bi zamijenio član njegove partije SDA iz parlamenta. On bi ostao lider te partije – ocijenio je Ivanić.

On je rekao da je odbacivanjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH za genocid protiv Srbije definitivno “stavljena tačka” i da je svaki pokušaj političke manipulacije događajima iz devedesetih godina završen ovom odlukom Međunarodnog suda pravde.

Ivanić je rekao da nakon predstojeće posjete Izraelu, Palestini i Azerbejdžanu očekuje sastanak u Predsjedništvu BiH o daljim potezima, a da je na Izetbegoviću da napravi prvi potez jer je napuštanjem Predsjedništva doveo ovo tijelo u blokadu.

On je za TV “Pink” naveo da postoje novi principi prema kojima niko nikada više, a posebno dio bošnjačke strukture, ne može da BiH poistovećuje sa sobom.

Ivanić je naglasio da postoje dva ekstremna rješenja koja u ovom trenutku nisu realna – BiH bez entiteta, što znači dominaciju Bošnjaka ili nezavisna Republika Srpska, što znači raspad BiH.

– Oba rješenja u ovom trenutku nisu realna. Za 20 godina možda, ne znam, ali sada može postojati samo dejtonska BiH- naveo je Ivanić i dodao da bez Srba ništa ne može biti odlučeno.