Ivanić o izborima u Hrvatskoj: Politika Milanovića bila potpuno pogrešna

mladen ivanic (2)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je u intervjuu za Radio BiH kako je politika predsjednika SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića bila potpuno pogrešna, izražavajući očekivanje da će, nakon održanih prijevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji, vrlo brzo doći do formiranja stabilne većine.

Komentirajući novinarski upit o tome šta misli o rezultatima održanih vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i šta očekuje od nove vlasti u toj zemlji, Ivanić je kazao da ovi izbori nose nekoliko poruka.

– Ima nekoliko poruka ovih izbora. Prvo, svi su očekivali da će SDP biti relativni pobjednik, a da će HDZ, opet zbog većeg koalicionog kapaciteta, biti u stanju, iako ne bi bio najjača partija, da napravi vladu. Desilo se da je HDZ i relativni pobjednik, i to ubjedljiv – pojašnjava Ivanić.

Istodobno, smatra da je to samo znak da je politika koju je Milanović vodio bila potpuno pogrešna.

– Znači, u onom trenutku kada se pravite važni i siloviti i nabusiti, dođe kontra. Mislim da su njega kaznile riječi tipa ‘šaka jada’, ‘BiH – nemam ja tamo s kim razgovarati’ i da sam negdje duboko u sebi, moram biti iskren, pomalo i zadovoljan – precizirao je Ivanić.

Izrazio je nadu “da će i drugi ‘nabusiti ljudi’ u ovom regionu dobiti poruke da takav stil vođenja politike polako ide u prošlost”.

Ivanić je stava da će vrlo brzo doći do formiranja vrlo stabilne većine i da će brzo biti realizovano ono o čemu je razgovarano, odnosno da će doći do zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske, kao što je to bilo sa Vladom Srbije.

– Nadam se da će komunikacija, posebno između Hrvatske i Srbije, da uđe u neke normalne tokove. Nikome ovo sve skupa ne koristi i Hrvatska bi mogla da igra ozbiljniju ulogu u stabilizaciji cijelog regiona – kazao je Ivanić u intervjuu za BHRADIO, koji će u cijelosti biti emitovan u petak, 16. septembra.