Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Ivanić: Odluka Ustavnog suda BiH nije realno da bude provedena

27/11/2015

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Mladen Ivanić je ocijenio da je odluka Ustavnog suda BiH kojom je 9. januar, kao Dan Republike Srpske, proglašen neustavnom odredbom nepotrebna i da nije realno očekivati da bude provedena.

“To je jedan od primjera najgorih mogućih odluka koje je neko mogao napraviti u ovom trenutku”, rekao je Ivanić i dodao da će ova odluka vratiti BiH unazad.

Ivanić je kazao novinarima danas u Banjoj Luci da on neće poštovati odluku, jer je smatra nepoštenom, nekorektnom i da je donijeli vijeće koje nije legalno.

Član Predsjedništva BiH iz reda sprskog naroda je rekao da su “u vijeću dvoje sudija iz SDA, a troje stranci, kojima nije bitna BiH, nego plata”.

“Ne vidim ko mi može zabraniti da slavim 9. januar”

Obrazloženje odluke je prema njegovom mišljenju čudno jer svako ko poznaje pravoslavne običaje zna da je svakog dana po jedan svetac.

Podsjećamo da je na 95. plenarnoj sjednici, Ustavni sud BiH jučer usvojio zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti članka 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske.

“Ustavni sud BiH je utvrdio da članak 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije sukladan članku I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članku II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi s člankom 1.1. i člankom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članku 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”, navedeno je u saopćenju Ustavnog suda BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.