Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši član predsjedništva

Ivanić “opleo” po Dodiku: Hrvati ga iskorištavaju. U svojoj glavi stvorio ideju o historijskoj ulozi

Foto: Screenshot/BNTV

Dodaje da je problem u BiH taj što niko ne želi kompromis, te da su svi počeli da se ograđuju i da finalizuju dogovor

Republici Srpskoj ne treba žestoka i čvrsta retorika, niti društvo jednog čovjeka koji je sve uzeo u svoje ruke, rekao je Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH.

Republiku Srpsku, ističe Ivanić, neće čuvati pojedinac.

– Republiku Srpsku ne čuva ni Milorad Dodik, ni bilo ko drugi, nju čuvaju njene institucije. Oni koji jačaju institucije, oni čuvaju Republiku Srpsku. Oni koji grade lični i porodični autoritet, oni ne čuvaju Republiku Srpsku, oni je uništavaju. Politika u Republici Srpskoj je takva da jedan čovjek sve odlučuje, dok ni tri odsto građana ne zna ko su ministri Vlade Republike Srpske jer su nebitni. To nije odbrana Republike Srpske, to je urušavanje Republike Srpske – rekao je Ivanić.

Odnosi s Hrvatskom

Govoreći o Dodikovom odnosu sa Hrvatskom, odnosno predsjednikom Zoranom Milanovićem i predsjednikom HDZ u BiH Draganom Čovićem, Ivanić kaže da se čini da Dodik radi u hrvatskom interesu.

– Dodik svojim stilom i galamom, preuzima na sebe sve udare, a onda Čović iza njega ispada kulturniji i finiji i ima veći manevarski prostor da se bori za svoj ineteres. Mislim da Hrvati koriste Dodika jer im on otvara i širi prostor. Oni se bore za svoje interese i izgledaju puno blaže, nježnije i prihvatljivije, iako su vrlo tvrdi i uporni u ostvarenju svojih ciljeva – mišljenja je Ivanić.

On ističe da je vidljivo da je to sada državna politika Hrvatske.

– To više nije samo partijska politika HDZ. Ja ne vidim da Dodik od toga ima neku korist osim ako voli da ga neko tapše po ramenu i kaže mu “Ti si pravi, samo nastavi tako”. On ustvari koristi ostvarenju tuđih interesa – zaključuje Ivanić.

Kome u BiH ne odgovara ulazak u EU

– Ulazak u EU odgovara malom broju ljudi na političkoj sceni u BiH jer nikome od njih ne odgovara dogovor oko ključnih pitanja, a kompromis je svakako moguć ukoliko postoje volja i želja – kaže Ivanić.

On kaže da je motiv sastanka Dodika, Čovića i “Trojke” i razgovor o izmjeni izbornog zakona bila je želja da se dobije datum za početak pregovora i signal da se ide dalje na evropskom putu.

– Mislim da je to prije svega važno “Trojci” jer na tome grade svoj politički autoritet. Dodik je želio da smanji pritisak na sebe i da se ne desi nametanje izmjena od strane Christiana Schmidta, dok Čoviću odgovara jer želi da promijeni način na koji se bira član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda – rekao je Ivanić.

Dodaje da je problem u BiH taj što niko ne želi kompromis, te da su svi počeli da se ograđuju i da finalizuju dogovor.

– Svako testira mišiće, pokušava da pokaže velikim braniocem bilo srpskog interesa, bilo integriteta BiH upornim instistiranjem na tome da nam ne trebaju entiteti. To nije realno. Nikome ovdje nije ustvari stalo do kompromisa kojim bi se ispunili uslovi za ulazak u EU. Kada bi se to dobilo, a da ja pobijedim, nemam ništa protiv, ko god da sam ja, bilo koja strana. To nije moguće. Bez kompromisa mi nećemo napraviti iskorak u tom pravcu, navodi Ivanić.

Nije realan pozitivan odgovor iz EU

Smatra da nije realan pozitivan odgovor iz EU o početku pregovora sa BiH u martu.

– Jedan dio EU želi da se nešto desi, ali nemaju ništa realno što je BiH uradila da se za to uhvate. Skeptičan sam po tom pitanju jer su mnoge zemlje skeptične prema zapadnom Balkanu i mišljenja su da to područje može samo da im zada glavobolju – objašnjava Ivanić.

Upitan zašto Dodiku ne odgovara kompromis, Ivanić kaže da postoje dva razloga, piše BN.

– Takva politika mu donosi glasove, a drugi razlog je taj što kompromisom gubi svoj identitet, svoju žestinu, a stiče se utisak da je u svojoj glavi stvorio ideju da je njemu pripala ta istorijska uloga da riješi pitanje Srba u BiH i stvori nezavisnu Republiku Srpsku – zaključuje Ivanić.