Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Po Dodikovom mjerilu on je deset puta veći izdajnik od mene

BiH

ivanic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić danas je, komentirajući optužbe predsjednika RS-a Milorada Dodika, da je „izdajnik“ jer je podržao povećanje budžeta Ustavnog suda BiH o momentu osporavanja Dana RS-a, rekao je da je Dodikova stranka, kada je bila na vlasti na nivou BiH, povećala budžet te pravosudne institucije s četiri na 5,1 milion KM.

-To znači da je Dodik deset puta veći izdajnik od mene ako je po tome mjereno – rekao je Ivanić novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da u tom periodu Ustavni sud BiH “donio odluku o ukidanju himne i grba RS, koju je Dodik proveo, dok on nije proveo odluku o ukidnju Dana RS-a”.

Smatra da “nakon što sve zemlje u regionu budu u NATO savezu, onda i BiH ima uslove, te da je prije toga bilo kakva priča o NATO-u preuranjena, nepotrebna i da ništa ne znači”.

Kazao je i da je prethodni saziv Predsjedništva BiH podnio zahtjev za Akcioni plan za MAP i da je moguće da se tu desi neki pomak, “ali sasvim sigurno ne i članstvo BiH u NATO-u u ovoj fazi”.

Dodao je i da pitanje knjiženja vojne imovine u BiH “nije rješeno”.

Ivanić je rekao da se u njegovom mandatu nije desio nikakav zakon i odluka o vojnoj imovini u BiH, već da su sve odluke po tom pitanju donijete ranije.

– Znam da traje sudski proces u jednom slučaju i da je to pitanje Han-pijeska i da ćemo vidjeti kako će se to završiti – rekao je Ivanić.

Član Predsjendištva BiH danas je prisustvovo Božićnom prijemu, koji su organizovali komanda i jedinice Oružanih snaga BiH u Kasarni “Kozara“ u Banjoj Luci.

Smatra da je božićni prijem važan događaj za RS jer pokazuje snagu i prisustvo srpske komponente u Oružanim snagama BiH.

I zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao je da je božićni prijem prilika da se upute poruke mira i tolerancije.