BiH

Bivši član Predsjedništva BiH

Ivanić: Pobjeda Milanovića pokazala je da nema vječitih i da su promjene moguće

06/01/2020

Smatra da će se najveće promjene dogoditi na unutrašnjem planu

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da je posebno važno da se u Hrvatskoj, na predsjedničkim izborima, dogodila promjena, pobjedom kandidata Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Zorana Milanovića nad dosadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović (HDZ).

– Pokazalo se da, i kada imate vlast, to ne znači po definiciji da ste u prednosti na izborima – ocijenio je Ivanić za Fenu.

Milanovićeva pobjeda jeste, kako kaže, jedna vrsta iznenađenja.

– Ono što je najvažnije jeste da dolazi do promjena, da nema ‘vječitih’, nema onih kojima je garantovano da trajno traju i mislim da je to najveća poruka izbora u Hrvatskoj – rekao je on.

Kaže da ne smatra da će doći do velikog zaokreta, kada su u pitanju politički stavovi te zemlje.

– Ne mislim da će tu doći do velikog zaokreta, posebno ne kada su u pitanju odnosi prema BiH, Srbiji i cijelom regionu – rekao je Ivanić, koji je obavljao i funkciju šef bh. diplomatije.

Smatra da će se najveće promjene dogoditi na unutrašnjem planu.

– Mislim da će najveće promjene biti unutar Hrvatske, na unutrašnjoj politici, a u spoljnjoj ne očekujem neki poseban zaookret. Ali najvažnija poruka je da je moguće da se stvari promjene i u tom smislu se pokazuje da je u Hrvatskoj stepen kritičnosti prema vlasti puno veći nego u zemljama regije – kazao je Ivanić za Fenu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.