Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Ne bih podržao referendum o nezavisnosti RS

Mladen Ivanić

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, izjavio je u intervjuu za Deutsche Welle, da ne bi podržao referendum o nezavisnosti RS. Ivanić, također, kaže da BiH bez entiteta ne prihvata.

Na konkretno pitanje da li bi podržao referendum o nezavisnosti Republike Srpske, Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH je rekao: “Ne bih”.

– U ovom trenutku mi se ne možemo sami dogovoriti. U ovom trenutku ne postoji ni jedna međunarodna snaga koja bi iza toga stajala. Zbog hiljadu razloga. Prva Srbija ne bi stala iza toga zbog Kosova. Postoji samo treći način kako to možete uraditi a to je ratom. Ja to ne želim i nikada neću ući u rat – rekao je Ivanić.

No on dodaje i sljedeće: „Ako ostane ovo varakanje, koje sada imamo, onda ja ne znam šta će se dogoditi za 20 godina. Moja generacija o tim stvarima neće odlučivati i upravo zato mislim da su sve te teme besmislene – kaže Ivanić.

Govoreći o problemima u BiH Ivaniće je rekao da je ključni problem BiH saznanje da ovdje postoje tri različite koncepcije na ovom prostoru.

– Da bi BiH funkcionisala postoje dvije pretpostavke. Jedna je povjerenje među ljudima, druga lideri spremni na kompromis kojih također nema – kaže Ivanić.

Kada je riječ o njegovom konceptu za BiH Ivanić je rekao: “Jačati povjerenje između ljudi, izbjegavati stvari koje nas dijele i koje nas vraćaju u prošlost i okrenuti se onome oko čega možemo imati saglasnost a to su prije svega životna pitanja. Ove velike teme za koje znamo da nemamo saglasnost, ja ih uopšte ne bih otvarao jer kako ćemo ih promijeniti, koji je smisao toga”.

Također upozorava da “niko ozbiljan pa ni strani ni domaći ne žele ovdje da ulažu jer ne znaju gdje to ide”.

– Ja vam garanutjem da BiH može postati simpatičan modni trend u Evropi, kao što je to nekada bila Slovačka. Osnovna pretpostavka je par pozitivnih vijesti – kaže, između ostalog, Ivanić za Deutsche Welle.