Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši član predsjedništva bih

Ivanić s dolaskom Bidena očekuje jačanje uloge PIC-a

Mladen Ivanić

Kada je u pitanju odnos SAD-a prema globalnim pitanjima, Ivanić naglašava da bi moglo doći i do smirivanja prilika unutar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) jer i tu bilo tenzija budući da je Trumpova administracija zamjerala ostalim zemljama članicama da nedovoljno finansiraju NATO

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden imat će nekoliko prioriteta u svom radu, a prvi od njih bit će stabilizacija prilika i pokušaj izgradnje jedinstva u SAD-u jer je očito da je ta zemlja suočena s tenzijama i unutrašnjim “lomovima”, ocijenio je u razgovoru za Fenu bivši ministar vanjskih poslova i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

Kako je naveo, drugi prioritet u njegovom radu bit će drugačija uloga SAD-a u svijetu u odnosu na to što je bilo u prethodne četiri godine, te smatra da će s novom američkom administracijom ta zemlja biti prisutnija na globalnom planu.

– Pretpostavljam da će u tom smislu doći do jačanja veza između Evropske unije i SAD budući da je administracija dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa stvorila tenzije – podsjeća Ivanić.

Kada je u pitanju odnos SAD-a prema globalnim pitanjima, Ivanić naglašava da bi moglo doći i do smirivanja prilika unutar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) jer i tu bilo tenzija budući da je Trumpova administracija zamjerala ostalim zemljama članicama da nedovoljno finansiraju NATO.

– Vjerujem da će se to vratiti na nivo kakav je bio prije dolaska Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a – dodao je Ivanić.

Ipak, on ne smatra da će Balkan biti među visokim prioritetima Bidena budući da postoji više kritičnijih prilika u svijetu i mjesta gdje su prisutne tenzije, ali imajući u vidu da je Biden čovjek koji poznaje prostor Balkana izrazio je uvjerenje da će SAD biti prisutnija u BiH nego ranije.

Stoga Ivanić ne očekuje neke dramatične promjene niti neku dramatičnu angažiranost, ali će se jače prisustvo SAD u BiH najviše ogledati kroz rad u Vijeću za implementaciju mira (PIC).

– Sada bi PIC trebao dobiti na većem značaju i pretpostavljam da se u tom smislu može očekivati promjena i to daleko više na provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma nego na pokušaju da se dođe do novog dogovora o BiH jer mislim da to, zbog unutrašnjih i međunarodnih prilika, nije realno – stava je Ivanić.

Kako je zaključio to bi bio ključni mehanizam ili instrument preko kojeg će Bidenova administracija pokušati da bude prisutnija u BiH, ali ne vidi da će se išta dramatično moći promijeniti u odnosu na suštinskom nivou.

Inauguracija 56. američkog predsjednika Joea Bidena bit će održana u srijedu, 20. januara, a sve velike medijske kuće najavile su prijenos tog svjetskog događaja.

Nivo sigurnosti u cijeloj državi podignut je na najviši nivo. Svih 50 američkih saveznih država i Kolumbijski distrikt u kojem se nalazi glavni grad Washington u stanju je pripravnosti zbog mogućih nasilnih protesta uoči inauguracije.

Pripadnici Nacionalne garde iz cijele zemlje poslani su u Washington kako bi spriječili da se ponove neredi kakvi su se dogodili 6. januara kada su pristalice odlazećeg predsjednika Trumpa nasilno ušle u Kapitol u pokušaju sprečavanja potvrđivanja izbornih rezultata.

FBI je upozorio da postoji mogućnost oružanih napada pristaša predsjednika Donalda Trumpa u glavnim gradovima svih 50 država. Zbog toga je u Washingtonu zatvoren park u kojem se nalazi spomenik Georgeu Washingtonu. Duž ulica postavljene su barikade i postrožene mjere sigurnosti.