Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić s Wigemarkom u Banjoj Luci: O ratu mogu govoriti samo budale

ivanic-wigemark

Evropska unija neće dozvoliti sukobe u Bosni i Hercegovini, rekao je danas u Banjoj Luci Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, gdje se sastao s članom predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivanić je istakao da su razgovarali o pozitivnoj vijesti da je aplikacija BiH prihvaćena i da će BiH u dogledno vrijeme dobiti upitnik kojim će se baviti narednih mjeseci i prestati da se bavi stvarima oko kojih u startu znamo “da ne možemo imati isti stav”.

Wigemark je istakao da su sljedeći mjeseci ključni za nastavak puta naprijed, za nastavak aktivnosti pogotovo u provedbi socio-ekonomski reformi.

On je Ivanićem razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, izborima i referendumu. Kazao je da su se složili da je najvažnije da svi ostanu smireni, da se pokušavaju izbjegavati provokativne izjave o kakvim smo svjedočili proteklih mjeseci.

“Mogu samo ponoviti stav EU koji se tiče održavanja referenduma. Mi smo više puta naglašavali da je isti nepotreban. Ono što mi podržavamo je svakako dijalog na temu kako dalje, umjesto sukobljavanja, i na temelju evropskih principa poštivanja prava svih ne samo većina nego i manjina”, rekao je Wigemark.

Prema njegovim riječima, Ivanić je jedan od najiskusnijih političara u ovoj zemlji, čije je djelovanje uključivalo značajan angažman u kontekstu evropskih integracija i “u prošlosti smo vidjeli kada je imao priliku da iskaže kreativna rješenja za određene dileme s kojima smo se suočavali u ovoj zemlji”.

“Takva dilema jeste i obilježavanje dana RS. Trebamo prestati razgovarati o problemima, negativnim aspektima i probati se usmjeriti na rješavanje i prevazilaženje ovih problema. To ni na koji način ne umanjuje značaj ove problematike i potpuno smo svjesni njegove simbolike. Međutim, bilo koja simbolika ne bi trebala na bilo koji način da ugrožava evropsku perspektivu ove zemlje”, rekao je Wigemark.

Govoreći o upitniku koji slijedi za BiH, Ivanić je istakao da je to nemoguće “prepisati”.

“Upitnik služi da se stekne generalni pogled kakvo je stanje u BiH kada su u pitanju mnoge oblasti i šta je sve potrebno uradit ida te oblasti prilagodimo evropskim kriterijima”, rekao je Ivanić i dodao da se nada da će po broju pitanja BiH biti u sredini.

Wigemark je istakao da neće biti važan kvantitet pitanja kao kvalitet odgovora. Naglasio je ovo jedinstvena prilika za sve nivoe vlasti da se pokažu i dokažu koliko mogu, te da u taj proces neće biti toliko uključeni političari koliko stručnjaci iz određenih oblasti.

Odgovarajući na pitanje novinara šta BiH čeka 26. septembra obzirom na najave sukoba.

Ivanić je istakao da 26. očekujemo jutro u kome će se saznati da je većina građana u RS rekla da 9. januar treba da ostane praznik RS.

“Tada je potrebno doći do toga da taj praznik dobije neko ime, prijedloge sam ranije iznosio. Rat, priča o ratu, to mogu samo da govore avanturisti i izvinite što ću upotrebiti taj izraz, budale. Normalan čovjek razmišljati o ratu nikad neće pogotovo ne oko teme koja ni njmanje nije toliko važna, a koju su važnom pretvorili nesvjesno mnogi učesnici, a posebno međunarodna zajednica”, rekao je Ivanić.

Ponovio je i da je uvjeren da će 9. januar ostati praznik RS, a da se u razumu može pronaći rješenje koje čuva obraz.

“Nadam se da će oni koji su ovu raketu ispalili, a tu prije svega mislim na svog kolegu Bakira Izetbegovića prestati da ispaljuju takve rakete jer bi na kraju moglo doći do rikošeta i da mu se sve to vrati”, rekao je Ivanić.

Wigemark je neodgovornim nazvao one koji potežu takvu retoriku.

“Čak bi rekao da je to uvreda prema građanima ove zemlje, svima onima koji su preživjeli rat u BiH. Niko pri zdravoj svojoj svijesti ne bi o takvim stvarima razmišljao, a ono što mogu reći za Evropsku uniju je da mi to nikako nećemo dozvoliti”, dodao je Wigemark.