Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić sa grčkim predsjednikom: EU treba riješiti pitanje izbjeglica

Pavlopoulos – Ivanić

Priliv velikog broja izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Sjeverne Afrike, koji posebno pogađa zemlje kao što je Grčka, ali predstavlja ozbiljan izazov za čitavu EU bila je jedna od tema razgovora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića i predsjednika Grčke Prokopisa Pavlopoulosa, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog toga je neophodno, konstatovali su Ivanić i Pavlopoulos da zemlje članice EU preduzmu hitne mjere vezano za rješavanje pitanja izbjeglica, a sveukupna međunarodna zajednica da radi na kreiranju održivog rješenja u zemljama iz kojih oni dolaze.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji boravi u Grčkoj, i predsjednik Grčke Prokopis Pavlopoulos tokom susreta suglasili su se da su odnosi dvije zemlje – Bosne i Hercegovine i Grčke prijateljski i da postoji obostrana želja za njihovim daljim produbljivanjem.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić informisao je sagovornika o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH i mjerama koje se preduzimaju s ciljem postizanja uslova za članstvo u EU. Također, je zahvalio za kontinuiranu i principijelnu podršku Grčke BiH na svim poljima, posebno u evropskim forumima i na humanitarnom planu.

Predsjednik Pavlopoulos je istakao da će podrška Grčke biti nastavljena u punom obimu i ubuduće. Naglasio je izuzetan doprinos BiH tokom predsjedavanja Vijećem Evrope, kojim je BiH pokazala da i mala zemlja može dati veliki doprinos promociji i unapređenju pitanja ljudskih prava. Povodom predstojećih izbora u Grčkoj, iznio je očekivanje da će birači dati podršku strankama koje se zalažu za ostanak Grčke u EU i evrozoni.

Član Predsjedništva BiH Ivanić je u ime Predsjedništva BiH prenio pozdrave i izrazio očekivanje da će predsjednik Pavlopoulos uskoro posjetiti BiH.