Ivanić: Sazvat ćemo direktore sigurnosnih agencija zbog migranata

ivanic press3343

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na današnjoj pres-konferenciji najavio je da će Predsjedništvo BiH u kraćem roku sazvati sve direktore bezbjednosnih agencija na državnom nivou kako bi se intenzivirale aktivnosti u vezi pojačanog priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu.

– U BiH tokom ove godine ušlo je 7.158 stranih državljana – migranata, te se procjenjuje da ih je do ovog trenutka ostalo 2.500. U posljednjih sedam dana priliv je smanjen sa 50 dnevno, na manje od 20 migranta. Oko 650 ih je u prošloj sedmici vraćeno u Srbiju i Crnu Goru – izvijestio je Ivanić.

Razmatrajući status imovine u BiH, entiteta i pravnih subjekata u Republici Hrvatskoj, Predsjedništvo BiH je utvrdilo da “postoji mnogo elemenata koji ugrožavaju pravo pravnih subjekata i naših ljudi”.

– Zato su preduzete određene aktivnosti posebno kroz Savjet ministara BiH, a Predsjedništvo je danas zaključilo da Pravobranilaštvo BiH u najkraćem mogućem roku stupi u kontakt sa Pravobranilaštvom Hrvatske i da se na tom nivou pokuša razriješiti dio pitanja – rekao je Ivanić.

Drugi zaključak odnosi se na najveći dio imovine – to je imovina koja se nalazi u pasivnom podbilansu entiteta, kojim upravljaju entitetske vlade.

– Zato predstoji poziv vladama entiteta da otvore sudske procese za zaštitu imovine i pripreme sve moguće dokaze – istakao je Ivanić, nadajući se da će navedene aktivnosti dovesti do međusobnog sporazuma između BiH i Hrvatske.

U suprotnom Bosni i Hercegovini preostala bi tužba za zaštitu svojih prava, do čega, kako smatra Predsjedništvo BiH, ipak neće doći.

U okviru procesa evropskih integracija, Ivanić je optimista da će dodatna pitanja Evropske komisije relativno brzo biti riješena, a koja se većinom odnose na političke kriterije.

Pitanja su, poručio je, upućena nadležnim radnim grupama.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva BiH, Ivanić je prokomentarisao hapšenje Daneta Lukajića u Hrvatskoj, pozivajući institucije Hrvatske da ga oslobode jer će sve drugo, kako tvrdi, ostaviti pozitivne efekte za međusobne odnose.

– Eventualno ako imaju nekakve dokaze nek ih dostave institucijama BiH – naglasio je Ivanić na čiji su zahtjev bh. diplomatski predstavnici posjetili Lukajića.

Po njegovom mišljenju hapšenje Lukajića je pritisak na organizatore skupa i dovodi do novog pravosudnog principa u zemljama susjedstva.

– Skupilo se nekoliko stotina ljudi, bez ikakve provokacije. Većina su rođaci, rodbina, roditelji koji su tamo došli. Sljedeće godine ću i sam biti prisutan na tom obilježavanju – dodao je Ivanić, koji će u narednim danima nastojati da bude u komunikaciji sa porodicom uhapšenog Lukajića.