Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić se neće ponovo kandidirati za predsjednika PDP-a

mladen-ivanic_orig

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić potvrdio je danas da se neće ponovo kandidirati za predsjednika te stranke, na Saboru PDP-a, koji će se biti održan 28. novembra.

Najvjerovatnije će ostati počasni predsjednik PDP-a.

Ivanić je naveo da PDP-e nije za ulične proteste kao vid vanparlamentarne borbe opozicije u RS, ali da nije isključeno da do njih neće doći ukoliko vlast u RS-u, kako kaže, ne povuče sporne zaključke usvojene nedavno na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS o radu Saveza za promjene u vlasti na nivou BiH.

Prvi cilj PDP-a je, ističe, da predloži da se ti zaključci povuku.

– Još ne mogu da govorim i konkretnim mjerama koje će uslijediti nakon ovih zaključaka. Najprije moramo da razgovaramo s našim partnerima. Vlast u RS-u silno griješi ako misli da ćemo nastaviti kao da se ništa nije desilo. Poslanici ne mogu i ne smiju da odgovaraju političkim protivnicima – rekao je Ivanić.

Smatra da ne postoji primjer u novijoj historiji koji je istovjetan ili sličan političkom progonu kojeg su ozvaničili SNSD-e i njegovi koalicioni partneri.

– Vrijeme je da DNS i SP, koje se uvijek pozivaju na svoju demokratsku prirodu, kažu da li stoje uz ove zaključke ili ne. S druge strane, ovi zaključci su u praksi neprovodivi i PDP-e sigurno neće ući u Narodnu skupštinu RS kao da se ništa nije dogodilo – istakao je Ivanić.