Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Srbi moraju biti konstitutivni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

BiH

ivanic

Na sastanku koji je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić organizovao o učešću predstavnika srpskog naroda u vezi sa rješenjem za statut Grada Mostara i izmjenama Izbornog zakona BiH, naglašeno je da Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu konačno moraju biti konstitutivni i da se sa margine vrate u ključne društvene tokove i procese u ovom gradu.

“Do sada se sticao utisak da je to isključivo pitanje političkih partija iz druga dva naroda, bošnjačkog i hrvatskog, a mi smo danas htjeli da jasno pokažemo da u Mostaru postoji i snažna srpska zajednica”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

dunovic

Milan Dunović

Prema njegovim riječima, u Mostaru ima oko 9.500 registrovanih birača iz reda srpskog naroda, dok stvarno u ovom gradu živi oko 5.000 Srba.

On je naglasio da izmjene Izbornog zakona treba da obezbijede da i srpska zajednica u Mostaru ima svoj uticaj.

“Jedno od rješenja jeste da se nađe posebna izborna jedinica u kojoj bi dominantno bili Srbi, druga bi mogla da bude podjela Skupštine grada na dva dijela, jedan koji se bira po paritetu, a drugi po modelu jedan građanin jedan glas, a rješenje može biti i formiranje posebnog tijela koje bi imalo nadležnost nad budžetom, dakle ono što najviše interesuje Srbe povratnike u Mostar”, precizirao je Ivanić.

Dušan Golo

Dušan Golo

On je naglasio i značaj Srpske pravoslavne crkve i srpskih udruženja u procesu poboljšanja položaja srpskog naroda u Mostaru.

Predsjedavajući Koordinacije udruženja Srba iz Mostara Dušan Golo rekao je da se Srbi u Mostaru nalaze na margini društvenog života i u “rukama stranaka druga dva većinska naroda”. “Konačno smo shvatili da sudbinu moramo uzeti u svoje ruke, ukoliko želimo da ostvarimo konstitutivnost u Hercegovačko-neretvanskom kantonu”, rekao je Golo.

On je naglasio da Srbi u Mostaru jedinu institucionalnu pomoć dobijaju iz Republike Srpske i Srbije.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović zahvalio je Ivaniću za organizaciju ovog sastanka, ističući važnost teme i pristupa neophodnosti da svi građani u BiH moraju biti ravnopravno zastupljeni i predstavljeni u institucijama na svim nivoima vlasti, pa tako i u Mostaru.

sarovic

Mirko Šarović

On je naglasio da je Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona morao davno da bude usaglašen sa Ustavom Federacije BiH, što je uslov za konstitutivnost srpskog naroda u tom kantonu.

Prema njegovim riječima, Srbi iz Mostara moraju se okrenuti ne samo prema nacionalnim, nego i prema multietničkim strankama, ukoliko žele da se izbore za istinsku ravnopravnost.

Član Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona u BiH Mirko Šarović rekao je da treba jasno reći da, osim Hrvata i Bošnjaka, srpska zajednica treba da bude faktor u kreiranju budućih rješenja, odnosno statusnih pitanja za grad Mostar, kao i položaja srpskog naroda.

srbi u fbih

On je potvrdio da će sve pozitivne stvari sa ovog sastanka predočiti i članovima Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona, ali nije mogao da šire govori o detaljima.

“Želimo da se Srbi sa margine vrate u središte zbivanja u Mostaru, i da ravnopravno odlučuju o svom statusu i položaju u tom gradu”, rekao je Šarović.

Predstavnici Srba nedavno su i u Mostaru održali sastanak sa predstavnicima političkih partija iz srpskog naroda koji učestvuju u radu Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH upravo u vezi sa njihovim učešćem u razgovorima i dogovorima o rješenjima koja se odnose na grad Mostar.