Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Staviti tačku na vaninstitucionalno djelovanje i paralelne strukture

mladen ivanic (3)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je očekivana odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu, koji je odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Insistirat će da se stavi tačka, na kako je naveo, “postojanje paralelnih struktura u institucijama BiH i vaninstitucionalno djelovanje, što se moglo vidjeti u vezi s ovim slučajem”.

-U obrazloženju Suda je jasno navedeno da neće razmatrati ovaj slučaj, jer nijedan relevantni organ BiH o tome nije donio odluku. To sam govorio danima, ali jedan broj ljudi to nije želio da čuje – rekao je Ivanić na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Tvrdi da odluka Suda u Haagu podržava dejtonsku BiH, jer pokazuje da niko više uime BiH, osim njenih institucija, ne može donositi odluke.

-U ovom periodu nikada nisam zloupotrebljavao žrtve… Žrtava ima na svim stranama i poštujem svaku žrtvu, ali je zahtjev za reviziju otvorio nekoliko ključnih pitanja na koja se i dalje moraju tražiti odgovori. Prvi je vaninstitucionalno djelovanje, a na taj način je sve išlo u vezi s ovom revizijom tužbe, na šta sam upozoravao i dao šanse da se o tome u institucijama razgovara, ali je koncept vaninstitucionalnog djelovanja bio i ostao jedini koji je bošnjačko političko rukovodstvo zagovaralo – naveo je Ivanić.