Ivanić: Trebamo iskoristiti otvoreniji put u EU

mladen-ivanić

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uvjeren je da Evropa sada smatra da i zemlje zapadnog Balkana treba da budu dio Evropske unije (EU), i to skorije nego što se mislilo, što je ohrabrujuće i za Bosnu i Hercegovinu.

Taj proces priključenja, napominje, neće trajati kratko, ali po prvi put vidi, kako je naveo, ozbiljnost u tim namjerama, zbog čega zvaničnici BiH treba da iskoriste nastalu šansu.

Podsjetio je da je za razliku od ranijih godina, kada je postojalo uvjerenje da, nakon priključenja Hrvatske u EU, dugo vremena neće biti proširenja Unije, došlo ipak do određenih promjena u svijetu, koje sada idu u korist zemalja zapadnog Balkana, kao što su kriza u Ukrajini, priliv izbjeglica iz Sirije i Iraka…

-Evropa je shvatila da, ako ostavi Balkan, može dobiti još jedno izuzetno veliko „bure baruta“, koje možda neće proizvoditi ratove, ali će sigurno slati veliki broj ekonomskih migranata, ljudi koji će tražiti posao, jer ovdje nemaju perspektivu, precizirao je Ivanić.

Uoči skupa o evropskim pitanjima, koji je večeras održan u Banjoj Luci, Ivanić je rekao da se nada da će političke elite na cijelom zapadnom Balkanu, a posebno u BiH, iskoristiti priliku i „uhvatiti ritam“ na evropskom putu, kojim će se ići, ne tako brzo, ali brže nego što se mislilo ranije.

Time bi, smatra on, veliki broj vlastitih problema smanjili i otvorili perspektivu i narodima u BiH.

Ivanić je večeras govorio o temi „Očekivanja i izazovi na evropskom putu Bosne i Hercegovine / pogled iz BiH“, dok je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula imao izlaganje o temi „Pogled iz Brisela na evropski put Bosne i Hercegovine-prednosti članstva u Evropskoj uniji“.

-Taj pogled iz Brisela na BiH je drugačiji, jer da nije tako ne bi prije nekoliko mjeseci bio dogovoren jedan novi pristup, ponuda BiH, da se neki uvjeti stave s strane, a da se naglasi ono što zemlja može savladati, dodao je Picula.

Međutim, smatra, da i pored te ponude, u ovom trenutku se ne može govoriti o nekom napretku, imajući u vidu put koji treba preći BiH do članstva u EU.

Ističe da je problem što u BiH nema unutrašnjeg konsenzusa, da li zemlja treba da se prilagodi onome klubu čiji član treba da bude.

A iza toga dogovora, naveo je Picula, treba da stanu sve relevatne političke strukture i sami građani.

-Čini mi se da osim deklarativnog, tog konsenzusa u BiH nema dovoljno, ukazao je Picula.

Organizatr skupa „Politički caffe o evropskim pitanjima“ su Fridricht Ebert Stiftung, Klub studenata Fakulteta političkih nauka Banja Luka i Politička akademija.