Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić u Čekrčićima: Napad na crkvu je vandalski čin

ivanic

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najoštrije je osudio vandalski i necivilizacijski čin napada na Srpsku pravoslavnu crkvu u Čekrčićima kod Visokog, naglašavajući da ovaj događaj predstavlja dodatni pritisak na već ionako malobrojno srpsko stanovništvo u ovom selu.

Ivanić je danas u popodnevnim satima posjetio Srpsku pravoslavnu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Čekrčićima, koja je prije dva dana zapaljena.

U razgovoru sa mjesnim sveštenikom i mještanima, Ivanić je naglasio da je potrebno učiniti sve da se što prije sanira nastala šteta na ovom vjerskom objektu, koji je nedavno trudom i zalaganjem vjernika i predstavnika Srpske pravoslavne crkve bio obnovljen.

– Nažalost, ovakvi događaji samo potvrđuju težinu položaja Srba u Federaciji BiH i obavezuju, kako naše predstavnike u institucijama BiH, tako i vlasti Republike Srpske da nikad ne zaborave svoje sunarodnike u Federaciji BiH i da još više rade na obezbjeđivanju uslova za njihov normalan život – kazao je Ivanić.

On je pozdravio reakciju predstavnika federalnih, kantonalnih i optšinskih institucija i vjerskih zajednica u BiH, koji su ovaj čin osudili, te izrazio očekivanje da će počinioci u najskorije vrijeme biti pronađeni i kažnjeni, prenosi BNTV.

Pravoslavna crkva u Čekrčićima kod Visokog prije dva dana je obijena. Oštećen je časni prijesto, polomljeno nekoliko ikona koje su potom zapaljene sa Svetim jevanđeljem. Vatra je zahvatila i dio krovne konstrukcije crkve koja je, nakon što je bila oštećena u proteklom ratu, obnovljena i osveštana prije godinu.