BiH

PDP suzdržan u stavu

Ivanić: Uz potpis Milorada Dodika legaliziran je Ustavni sud BiH

13/02/2020

-U Programu reformi, uz potpis Milorada Dodika, legaliziran je Ustavni sud BiH - rekao je on

Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić rekao je danas da je jedno od rješenja, nakon odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, da se sporno zemljište definira kao vlasništvo općina, a ne RS.

Može se, kaže, usvojiti novi zakon sa sličnim sadržajem i drugačijim nazivom.

Ipak, naglasio je da je na vlastima RS-a odgovornost da odgovore na takvu odluku i mora se sagledati šta je u njoj navedeno.

– PDP je oprezno podržao zaključke jučerašnjeg sastanka zvaničnika i predstavnika parlamentranih stranaka iz RS. Imamo mnogo razloga za oprez, kada je u pitanju SNSD, jer su u prošlosti određene stvari zloupotrebljavane. Nećemo im praviti problem, ali ćemo vrlo pažljivo gledati šta se događa – rekao je Ivanić novinarima u Banjoj Luci.

Istakao je da je jedan od razloga za takav stav i činjenica da u dokumentu o principima formiranja vlasti na nivou BiH nije pokrenuto pitanje Ustavnog suda BiH.

-U Programu reformi, uz potpis Milorada Dodika, legaliziran je Ustavni sud BiH – rekao je on.

Istakao je da je odluka Ustvanog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u RS bila nepotrebna i došla je u lošem trenutku.

-To je nastavak prakse koja je štetna po odnose i cijelu BiH. Ustavni sud BiH se definira kao kreator Ustava, a ne kao tumač – rekao je Ivanić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.