Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Vlada RS-a će na kraju učestvovati u mehanizmu koordinacije

BORENOVIC IVANIC

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da u mehanizmu koordinacije BiH u pregovorima s Evropskom unijom nije ništa učinjeno protiv Republike Srpske (RS) te naglasio da je Vlada RS-a vidljiva u svim odlukama i da niko nikome ne može nametnuti stav.

Ivanić, koji je i počasni predsjednik PDP-a, je na pres-konferenciji u Banjoj Luci istakao da ne vidi zašto iz RS-a ne idu u razgovore o tom pitanju, osim, kako je kazao, ako nekome nije cilj stvaranje negativnog političkog ambijenta i blokada.

Uvjeren je da će Vlada RS-a ipak učestvovati u radnim tijelima mehanizma koordinacije, jer je, kaže, sličnih situacija bilo i ranije, kada su iz Vlade RS-a „galamili“, a zatim pristali na saradnju.

On naglašava da, ukoliko nešto nije u redu u usvojenoj odluci o mehanizmu koordinacije, to se mora obrazložiti, a dosad, koliko on zna, Vlada RS-a nije dostavila nijednu primjedbu

Rezimirajući gotovo godinu dana učešća u vlasti na nivou BiH, Ivanić je naveo da je bilo dosta burnih događaja, ali i da je mnogo toga pozitivnog urađeno, naznačivši posebno aktivnosti na otvaranju evropskog puta BiH.

-Aplikacija za članstvo BiH u EU je podnesena bez zahtjeva za promjenu Ustava BiH, što je značajna politička pobjeda, naglasio je Ivanić ističući da je i to jedna vrsta verifikacije postojanja i uvažanja ustavnih nadležnosti RS.

Sada predstoje značajne obaveze, da se, kako navodi, kroz mehanizam koordinacije dogovora zajednički nastup prema Briselu i djeluje u korist građana.

Ivanić je naglasio da je on, te Vijeće ministara BiH spremno za saradnju s Vladom RS-a.

Smatra da nisu dobre kritike vlasti RS-a prema srpskim predstavnicima u zajedničkim organima, u kojima se, navodi, koriste i neprimjerene riječi.

-Ne trebaju nam nikakve podjele te vrste, rekao je on naglasišvi da u ovom periodu nije bilo nijednog prenosa nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

-Trebamo se okrenuti stvarnom životu, uvažavajući činjenicu da postoje različiti nivoi vlasti i političke strukture u njima, naglasio je Ivanić i pozvao na potreban zajednički rad u korist građana, ali i upozorio da će PDP i Savez za promjene odgovoriti na svaki „udar“, koji im se uputi.

Govreći o proteklih godinu dana rada Saveza za promjene u vlasti na nivou BiH, izdvojio je i aktivnosti koje su doprinjele izvozu mesa u Tursku, te mlijeka, krompira i drugih proizvoda u EU, a očekuje da se uskoro odobriti i izvoz jaja i mesa peradi.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da od svojih predstavnika u bh. institucijama očekuju da što prije dođe do smanjenja cijene lijekova u BiH.

Ukazao je da se mehanizam koordinacije ne smije da koristi za blokade.

Po informacijama koje imaju u PDP, neće biti posebne sjednice Narodne skupštine RS-a o mehanizmu korodinacije koju su najavljivali predstavnici vlasti u RS, tvrdeći da je taj mehanizam usvojen tajno i izmijenjene određene njegove ranije usaglašene odredbe.

Borenović je ponovio stav da je usvojeni mehanizam dobar za RS te da su propisana rješenja da se nijedna odluka ne može donijeti bez saglasnosti predstavnika RS-a.