Ivanić: Vlada RS-a nije iznijela konkretnu primjedbu na Mehanizam koordinacije

mladen ivanic

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je u intervjuu za Radio Bosne i Hercegovine da mu nije jasno šta je uslovilo ovakav stav vlasti u Republici Srpskoj o Mehanizmu koordinacije, jer nijedna konkretna primjedba nije saopćena.

Za Ivanića je to više pitanje političke sujete i želje da se namjerno kreira problem, nego samog sadržaja. Kako će to utjecati na aplikaciju BiH za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, tek će se vidjeti.

– Sigurno neće utjecati pozitivno, nego će utjecati negativno. Da li dovoljno negativno da nam iz Evrope kažu “ne”, to ćemo vidjeti. Međutim, drugo pitanje je šta je uslovilo ovakav stav vlasti u Republici Srpskoj. Ni jedan dio koji se odnosi na Republiku Srpsku nije promijenjen. Dakle, ni jedan dio nadležnosti Republike Srpske u odnosu na Mehanizam koordinacije, koji je Republika Srpska usvojila, nije drugačije zamišljen. Svi dosadašnji problemi su se javljali zbog odnosa u Federaciji, jer je bilo pitanje uloge kantona, jer je bilo pitanje prevelikog broja ljudi koji su bili u pojedinim podgrupama za pristup Evropskoj uniji. Previše komplikovan sistem odlučivanja. I tu je stvar pojednostavljena u dogovorima između federalnih partnera. Zašto Vlada Republike Srpske sada to radi, ja to zaista ne mogu da shvatim. Ni jedan konkretan prigovor, ni jednu konkretnu primjedbu šta je to negativno promijenjeno nismo čuli. Izgleda da njima nakon odustajanja od referenduma treba nova tema i da se potrefilo da je u trenutku to bio Mehanizam koordinacije i da su oni to uradili – kazao je, između ostalog, Ivanić u intervjuu za Radio BiH.

Dodao je da je spreman da se angažuje da se primjedbe Vlade Republike Srpske, ako su opravdane, uvaže.