Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivaniću uručen certifikat o uvrštenju Zmijanjskog veza na listu UNESCO-a

BiH

Bokova uručila Ivaniću certifikat o uvrštenju Zmijanjskog vez

Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova uručila je danas predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću certifikat o uvrštenju Zmijanjskog veza na listu UNESCO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Bokova je Ivaniću uručila certifikat o upisu Zmijanjskog veza na reprezentativnu listu UNESCO-ovog nematerijalnog kulturnog nasljeđa od značaja za čovječanstvo nakon čega je predsjedavajući certifikat uručio direktorici Muzeja Republike Srpske Nadi Puvačić.

[pull_quote_right]Bokova je kazala kako je ova posjeta jako značajna, jer “u UNESCO-u prate BiH već godinama i nastoje da podrže sve što se dešava u ovoj zemlji”[/pull_quote_right]

Na devetoj sjednici Međuvladinog komiteta UNESCO-a za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, krajem prošle godine, Zmijanjski vez je zvanično uvršten na reprezentativnu listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a. Riječ je o specifičnoj tehnici koju su praktikovale žene u Zmijanju, selu kod Banje Luke. Koristi se za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva, među kojima se nalaze i vjenčanice, marame, haljine i posteljine. Rađen je u četiri tehnike veza, a to su prorlak, podvlakno, prutalačka i krstačka tehnika.

Prijedlog i kandidaturu Zmijanjskog veza za reprezentativnu listu UNESCO-ovog nematerijalnog kulturnog nasljeđa od značaja za čovječanstvo pripremao je Muzej Republike Srpske od 2011. do 2013. godine.

Ivanić je nakon uručenja certifikata izrazio zadovoljstvo što je danas ugostio Bokovu u Predsjedništvu BiH.

“Dva su razloga za to. Jedan je ovo čemu ste prisustvovali, uvrštavanje Zmijanjskog veza na zaštićenu listu UNESCO-ovih nematerijalnih vrijednosti. Kao neko ko dolazi iz Banje Luke, ja sam na to izuzetno ponosan”, kazao je Ivanić.

Bokova uručila Ivaniću certifikat o uvrštenju Zmijanjskog vez

Izrazio je zahvalnost ljudima iz Muzeja, kustosima, koji su na tome radili posljednjih mjeseci.

“Iako nisam stručnjak za to, moram reći da je to jedan komplikovan i težak vez”, poručio je Ivanić.

Prema njegovim riječima, drugi razlog zbog kojeg je sretan i zadovoljan današnjom posjetom jeste deset godina od upisa područja Starog mosta i Starog grada Mostara na UNESCO listu.

“I jedno i drugo šalju pozitivnu poruku iz BiH. Različite kulturne vrijednosti, ali zajedničke poruke. Pozitivne poruke sa kojima možemo biti ponosni svi zajedno jer smo dali značajan doprinos globalnoj kulturi u svijetu u cjelini”, istakao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, u promociji različitosti i zajedništva nam je jako puno pomogao UNESCO. Izrazio je uvjerenje da će dobru saradnju imati i u godinama koje dolaze.

Bokova je kazala kako je ova posjeta jako značajna, jer “u UNESCO-u prate BiH već godinama i nastoje da podrže sve što se dešava u ovoj zemlji”.

Bokova je istakla da je dodavanje dodatnih upisa iz BiH na reprezentativnu listu UNESCO-a izgradnja mostova koji su u neku ruku i figurativni, ali i kompletni mostovi, poput Starog mosta u Mostaru. Mišljenja je da su to sve načini koji doprinose tome da se dodatno radi na unapređenju odnosa u BiH.

“Mislim da je ova prilika, desetogodišnjica upisa Starog mosta u Mostaru na reprezentativnu listu svjetske baštine, pogotovo u ovim okolnostima gdje u različitim dijelovima svijeta trenutno vidimo strašno nasilje u kojem se uništava kulturna baština, jedan veliki razlog za proslavu i nešto o čemu treba da se govori i što treba da podržimo”, poručila je Bokova.

Prema njenim riječima, na primjeru Starog mosta se vidi kako mostovi treba da se grade, a ne da se ruše.

“Mislim da je jako značajno i meni je veliko zadovoljstvo da sam sada imala priliku da uručim upravo ovaj certifikat o upisu Zmijanjskog veza na reprezentativnu listu UNESCO-a i razgovarala sam na ovom sastanku, koji je maloprije održan sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, o tome kako postoji mogućnost da se još neki primjerci kulturne baštine BiH uvrste na ovu listu. BiH definitivno ima dosta toga da ponudi, pogotovo u smislu kulturnih različitosti koje postoje u ovoj zemlji”, naglasila je Bokova.