Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rezolucija o srebrenici

Ivica Puljić objavio sadržaj novog pisma kojeg je Željka Cvijanović poslala UN-u

Foto: Screenshot/Fena/X

U pismu koje je Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, uputila stalnim predstavnicima i stalnim posmatračima u UN-u, navodi se da je pokrenut “nacrt rezolucije u vezi s događajima u Srebrenici 1995. pred Generalnom skupštinom UN-a”

Za tri dana, tačnije 23. maja, bit će održana sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda na kojoj će se glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Kako tvrdi dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Njujorka Ivica Puljić, u toku su posljednji pokušaji “srpske strane da spriječi usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Općoj skupštini UN-a”.

Sadržaj pisma

– Pismo je ponovno poslala Cvijanović da je sve neusaglašeno i neustavno uz kršenje Dejtona, a Aleksandar Vučić organizira u UN-u svjedočenje srpskih ratnih žrtava iz BiH, naveo je Puljić.

U pismu koje je Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, uputila stalnim predstavnicima i stalnim posmatračima u UN-u, navodi se da je pokrenut “nacrt rezolucije u vezi s događajima u Srebrenici 1995. pred Generalnom skupštinom UN-a”.

– Na ovu rezoluciju nikada nije pristala niti je zagovarala nijedna institucija BiH, niti je usaglašena između tri konstitutivna naroda i njihovih legalno izabranih predstavnika. Prema Ustavu BiH, odobrenje tročlanog Predsjedništva BiH, koje je kolektivni šef države zadužen za vanjsku politiku i predstavlja BiH u međunarodnim forumima, bilo je potrebno, ali nikada nije dobijeno. Stoga su postupci ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića neustavni i neovlašteni – navela je Cvijanović.

Poručila je da njihove prezentacije i obraćanja vrše se u ličnom svojstvu jer ne predstavljaju i ne mogu predstavljati Bosnu i Hercegovinu.

-Nadalje, ovakvim postupcima bošnjačkih političara i diplomata krše se Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum). Donošenjem nesankcionisanih odluka u ime cijele BiH i zanemarujući volju najmanje jednog od tri naroda i dva entiteta koji čine BiH, oni narušavaju konsenzus bitan za ustroj naše zemlje pažljivo kreiran Dejtonskim Aneksom 4 (Ustav BiH), što će potencijalno podstaći tenzije u BiH i širem regionu Balkana. Smatram bitnim da vas upoznam s ovim važnim stvarima prije donošenja bilo kakvih dalekosežnih odluka i cijenila bih vašu ljubaznu pažnju – navela je Cvijanović.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovat će dan prije sjednice Generalne skupštine UN-a, odnosno 22. maja na panel diskusiji koju organizira otpravnik poslova Srbije u Ujedinjenim nacijama Saša Mart. Tu je planirano svjedočenje žrtava.