BiH

raskol na pomolu

Ivković: Članovi HDZ-a BiH iz Tomislavgrada soliraju i nanose štetu stranci

03/10/2019

Po njegovim riječima, koristeći brojčanu nadmoć u Skupštini HBŽ-a, u Klubu Hrvata donijeli su odluku da za mandatara nove vlade bude imenovan Ivan Vukadin te su tu odluku uputili u skupštinsku proceduru

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ BiH Kantona 10 Branko Ivković optužio je šest tomislavgradskih zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini Kantona 10 da ne poštuju odluke viših stranačkih instanci, te da svojim “soliranjem nanose štetu stranci”.

Ivković je na konferenciji za novinare u Livnu govorio o procesu formiranja nove kantonalne vlasti, te smjeni članova Skupštine ŠGD Hercegbosanske šume.

Podsjetio je da je do sukoba između livanjske i tomislavgradske struje HDZ-a BiH došlo prilikom izbora mandatara za predsjednika Vlade Kantona 10.

– Pokušali smo razgovorima doći do unutarstranačkog dogovora, međutim nismo u tome uspjeli iako smo sve drugo dogovorili, ali to mjesto predsjednika Vlade ostalo je zacementirano – istaknuo je Ivković.

Dodao je kako se u rješavanje tog problema uključio i sam vrh stranke te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, no ni to nije pomoglo.

U junu je uslijedila sjednica Kantonalnog odbora HDZ BiH Kantona 10 na kojoj su, po Ivkovićevim riječima, dužnosnici iz Tomislavgrada povukli kandidaturu Ivana Vukadina, aktuelnog načelnika općine Tomislavgrad, te nisu željeli glasati prilikom izbora mandatara za sastav kantonalne vlade.

– Prema statutu stranke, natpolovičnom većinom prisutnih članova Kantonalnog odbora HDZ-a BiH za mandatara je izabran aktuelni predsjednik Vlade Kantona 10 i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Livno Ivan Jozić i ta odluka upućena je dalje prema Skupštini Kantona 10 – kazao je Ivković.

Međutim, zastupnici HDZ-a BiH iz Tomislavgrada ignorisali su tu odluku, ustvrdio je.

– Ta grupacija unutar općinske organizacije Tomislavgrad, koja u trenutnom sazivu Skupštine Kantona 10 od osam zastupnika HDZ-a BiH ima njih šest, jednostavno se oglušila i odbila poštivati odluke stranke. Krenuli su u soliranje i samoinicijativno su unutar Kluba zastupnika HDZ-a BiH izglasali odluku da kandidat za sastavljanje nove vlade bude Ivan Vukadin – kazao je Ivković.

Po njegovim riječima, koristeći brojčanu nadmoć u Skupštini, u Klubu Hrvata donijeli su odluku da za mandatara nove vlade bude imenovan Ivan Vukadin te su tu odluku uputili u skupštinsku proceduru.

– Uprkos upozorenjima i sugestijama Kantonalnog odbora i vrha stranke da to ne čine, ta grupacija nastavila je provoditi svoj plan, a isti je kulminirao izvanrednom Skupštinom Kantona 10 na kojoj su njihovom inicijativom smijenjeni članovi Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres iz hrvatskog naroda – kazao je Ivković, koji je ujedno i direktor ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres.

On je najavio kako će Kantonalni odbor HDZ-a BiH u petak održati sjednicu na kojoj će se donijeti odluke o smjernicama budućeg djelovanja unutar stranke.

Odluku o smjeni četiri člana Skupštine ŠGD “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres komentirao je i Dragan Konta, smijenjeni predsjednik te Skupštine, kazavši kako se u Hercegbosanskim šumama „radi ustrajno i kvalitetno“.

Konta je neistinitima ocijenio tvrdnje o lošem poslovanju tog javnog poduzeća iznesene na Skupštini, te je najavio kako će javnost o poslovanju Hercegbosanskih šuma više informacija dobiti na konferenciji za novinare koja će biti održana 8. oktobra u Kupresu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.