Svečanost

Ivo Josipović dobitnik nagrade “Isa-beg Ishaković” 2018. godine

ivo josipovic – nagrada

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je naglasio da je na političarima velika zadaća i odgovornost da promovišu mir, suradnju i međusobno poštovanje

Bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću večeras je u Narodnom pozorištu Sarajevo dodijeljena Međunarodna nagrada “Isa-beg Ishaković” 2018. godine, javlja Anadolu Agency AA.

Josipović je u obraćanju prisutnima kazao da je dosad primio brojne domaće i međunarodne nagrade, svjestan njihove različite naravi, napominjući ipak da mu je ova nagrada posebno važna i draga.

“Ova nagrada mi je posebno draga jer dobivam je u vrijeme kad više nemam važnu ulogu na političkoj sceni. Nagrada koju ste mi dodijelili zato zasigurno nije jeka visoke političke dužnosti jer je danas i nemam. Razumijem je kao vaš odnos prema načinu kako sam kao predsjednik susjedne Republike Hrvatske gradio prijateljske odnose među našim državama i narodima kao i vaš odnos prema pitanjima pomirenja i suradnje koje sam zagovarao kao predsjednik Republike Hrvatske, a isto zagovaram i sada kada prvenstveno nastupam kao građanin i pripadnik akademske zajednice”, rekao je Josipović.

Podsjetio je i na sam značaj Isa-bega Ishakovića koji je u 15. stoljeću utemeljio Sarajevo, za koji je kazao da je uvijek bio prelijep grad.

“Od osnutka pa do danas Sarajevo su karakterizirali multikulturalnost i otvorenost. Sarajevo je uvijek bilo i uvijek će ostati jače od zla. Danas je dan prijateljstva i sa zahvalnošću primam vašu nagradu. Nagrada mi je dodijeljena zbog zalaganja za mir, pomirenje i prijateljstvo koje sam i kao predsjednik i kao običan čovjek nastojao graditi između Hrvatske i susjeda, posebno Bosne i Hercegovine”, rekao je Josipović.

Naglasio je da je na političarima velika zadaća i odgovornost da promovišu mir, suradnju i međusobno poštovanje.

“Nema važnije zadaće za političare, posebno one koji nose teret najviših dužnosti, od toga da pričaju o miru i dobrosusjedskim odnosima, a za to se valja boriti svaki dan. Ne znam je li vas neko od nagrađenih poslije razočarao, ali vjerujte ja svoju politiku pomirenja, prijateljstva i suradnje nikada neću promijeniti. Bit ću uvijek glasan i uporan u zagovaranju mira i suradnje, poštovanja drugih nacija i vjera, i poštovanja drugih država. Zato mi je drago i ponosan sam što ste i mene prepoznali kao prijatelja i osobu dostojnu nagrade ‘Isa-beg Ishaković’. Hvala vam na tome. Učinimo i svi mi da zauvijek nestane mrak mržnje i da svijet uživa u miru i prijateljstvu. Neka je prijateljstvo i mir među našim narodima i državama”, kazao je Josipović.

Svečanosti dodjele nagrade prisustvovali su novi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i donedavni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko i predstavnici diplomatskog kora i druge zvanice.

Komitet Međunarodne nagrade “Isa-beg Ishaković” je i ove godine okupio najeminentnije predstavnike bosanskohercegovačke akademske zajednice kojim je predsjedavala akademkinja Adila Pašalić-Kreso.