reakcije

Iz Ambasade SAD-a o Dodikovim namjerama: Već viđen film, znamo kako završava

ambasada

Iz Ambasade navode i kako zakone koje najavljuje Dodikova vlast vide kao pokušaj stigmatiziranja i ušutkavanja nezavisnih glasova u RS-u koji žele izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za njene stanovnike

Ambasada SAD-a u BiH danas se pridružila osudama najava kriminalizacije klevete i uvođenja registra “stranih agenata” koje planiraju vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, upozoravajući kako je riječ o planovima čija je jasna namjera represija i ograničavanje slobode izražavanja.

Oštro reakcija na najave izmjena krivičnog zakona u RS-u kojima bi se uvele drastične novčane kazne za klevetu odnosno povredu časti i ugleda, kao i na najavu predsjednika tog entiteta Milorada Dodika da će predložiti da se u tom entitetu donese zakon kojim bi se uvela obveza registracije “stranih agenata”, odnosno organizacija koje primaju novčanu pomoć iz inostranstva.

Dodik je to najavio istovremeno kada su u Gruziji izbili masovni nemiri zbog pokušaja vlasti te zemlje da uvede sličan zakon.

“Vlasti u Republici Srpskoj najavile su planove za usvajanje dva represivna, nedemokratska zakona koji bi, ako se provedu, drastično narušili prava i slobode ljudi koji žive u RS-u. Ovi zakoni koristili bi samo vladajućoj koaliciji u njenim naporima da učvrsti svoju vlast, a išli bi na štetu svih ostalih”, navodi se u reakciji iz Ambasade SAD-a.

Iz Ambasade navode i kako zakone koje najavljuje Dodikova vlast vide kao pokušaj stigmatiziranja i ušutkavanja nezavisnih glasova u RS-u koji žele izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za njene stanovnike.

“Predloženi zakoni otežali bi građanima pozivanje na odgovornost vlade RS-a i omogućili nesmetano bujanje korupcije”, ističu.

Komentirajući Dodikovo pozivanje na to da bi obaveza registriranja stranih agenata bila uvedena po uzoru na propis koji je u SAD na snazi od 1938., američka Aambasada istakla je kako je to “već viđeni film za koji se zna kako završava” jer je u pozadini namjera uvođenja represije po uzoru na režim Vladimira Putina.

“Rekao je da će ovaj zakon odražavati američko zakonodavstvo. Ovaj smo film već gledali i znamo kako završava. Kada je Rusija proširila svoje zakonodavstvo o stranim agentima 2020. godine i ona je tvrdila da samo kopira američki model. Ništa nije moglo biti dalje od istine, a rezultate smo vidjeli. Ruske vlasti upotrijebile su svoje represivne zakone za suzbijanje neslaganja, uništavanje civilnog društva i iskorjenjivanje slobodnih medija. Subjekt ili pojedinac koje je ruska vlada označila kao ‘strane agente’ podliježu zahtjevnim pravilima izvještavanja i obilježavanja, proizvoljnim policijskim racijama i inspekcijama, te pretjeranim novčanim kaznama zbog odbijanja da dokažu svoj identitet. Pojedini novinari čak se suočavaju sa zatvorskom kaznom zbog kršenja ruskih zakona o ‘stranim agentima'”, stoji u saopćenju Ambasade.

Naveli su da je američki model registracije stranih agenata dijametralno suprotan ovom (Dodikovom op.a.) pristupu.

“A mi bismo apelovali na vlade svuda u svijetu da ga slijede u interesu transparentnosti. Prema Zakonu o registraciji stranih agenata Sjedinjenih Država iz 1938. (FARA), pojedinac ili organizacija koji se bave zastupanjem ili lobiranjem u ime stranog nalogodavca moraju se registrovati pri Ministarstvu pravosuđa i prijaviti prirodu njihovog odnosa, aktivnosti i finansijsku naknadu. Javnost je informisana o tim registracijama. FARA ne zabranjuje niti ograničava bilo kakve aktivnosti te se ne primjenjuje na neovisne medije niti organizacije civilnog društva. FARA omogućava javnosti da bude informisana o aktivnostima stranih agenata u Sjedinjenim Državama bez ograničavanja slobode govora ili udruživanja na bilo koji način”, kazali su.