Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stigao odgovor

Iz Ambasade SAD-a o navodima da je “za zagađenje u Sarajevu kriva ćevabdžinica”

sarajevo – magla – smog

Ovo je smiješna i naučno neutemeljena optužba

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo o kvalitetu vazduha u Kantonu Sarajevo, član stručnog tijela za provođenja plana interventnih mjera u Kantona Sarajevo Plamenko Tais je prezentovao informaciju o kvalitetu vazduha u Kantonu Sarajevo. Tais se osvrnuo na podatke o zagađenosti vazduha Ambasade Sjedinjenih Američkih država kazavši da je “mjesto postavljanja analizatora američke ambasade veoma upitno zbog jednog značajnog izvora prašine koji se nalazi u blizini ćevabdžinice”.

“Ona vrlo često strašno puno emituje prema američkoj ambasadi. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američke ambasade nije u skladu sa našim standardima”, naveo je Tais što je izazvalo mnogo reakcija u Skupštini KS, ali i među građanima Sarajeva, posebno na društvenim mrežama.

Na ovakve tvrdnje Taisa, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini je saopštila da je to smiješna i neutemeljena optužba.

“Ovo je smiješna i naučno neutemeljena optužba. Čak i ako laički posmatramo ‘dobre i umjerene’ rezultate mjerenja kvaliteta vazduha u danima kada su okolni restorani otvoreni, kao i ‘opasne’ nivoe zagađenosti u periodima kada su restorani zatvoreni, logičan zaključak se sam nameće. Brojni stručnjaci za praćenje kvaliteta vazduha pri Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA) pregledali su lokaciju na kojoj je postavljena oprema za praćenje kvaliteta vazduha u Ambasadi SAD, i ona je u skladu je sa strogim smjernicama EPA, opisanim u Code of Federal Regulations, što se tiče visine na kojoj je postavljen monitor, protoka vazduha oko njega, udaljenosti od ceste i drugih izvora zagađenja”, naveli su za N1 iz Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Koristeći podatake o smjeru vjetru koje je dostavio Federalni hidrometeorološki zavod, EPA stručnjaci izračunali su da će dominantni smjer vjetra nositi emisije iz restorana u suprotnom smjeru od kompleksa ambasade SAD-a.

“U mjesecu novembru, primjerice, vjetar je nosio emisije iz restorana prema monitoru manje od 10 posto vremena. Naučnici iz EPA-e procjenjuju da će pomenuti restoran vrlo malo doprinijeti postotku koncentracija PM 2.5. Osim toga, uzimajući u obzir udaljenost, emisije čestica iz restorana do monitora bi se najvjerovatnije raspršile”, stoji u odgovoru.

Kako navode, uređaj kojim se prati kvalitet vazduha je MetOne BAM 1020. Ova sofisticirana oprema koristi se u američkim ambasadama i konzulatima širom svijeta, a istu tehnologiju koristi i Federalni hidrometeorološki zavod i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za njihova mjerenja PM 10.

“Za razliku od lokalnih monitora, monitor u Ambasadi SAD mjeri nivo sitnih čestica (PM2.5) i objavljuje podatke o njima. To su jako sitne čestice koje prodiru duboko u respiratorni sistem i imaju ozbiljne posljedice po zdravlje. Mjerenja PM10 uključuju mjerenja PM2.5, kao i mjerenja većih čestica, tzv. ‘grube’ frakcije (čestice 2.5 do 10 mikrometara). Zato na očitanje monitora za PM10 utiču i izvori velikih čestica, poput prašine”, stoji u odgovoru Ambasade SAD za N1.