Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Autoceste FBiH: Vozači koristite stari put preko Kiseljaka i Busovače VIDEO

poplave kliziste autoput (1)

Federalno preduzeće “Autoceste” pozvalo je vozače da koriste stari put preko Kiseljaka i Busovače dok ne bude uspostavljen saobraćaj na dionici auto-puta Kakanj-Zenica, koji je obustavljen nakon što se izlila akumulacija Rudnika “Kakanj”.

Iz ovog preduzeća navode da su sve ekipe službe održavanja na terenu i rade da bi u što kraćem roku uspostavile saobraćaj.

Damir Kulenović iz “Autocesta” smatra da je prerano govoriti o nastaloj šteti, prenose federalni mediji.

“Sada ne možemo ništa raditi, dok voda ne ode. Kada se zaustavi voda i ukloni jalovina i materijal koji se nalazi na auto-putu, napravićemo procjenu kolika je šteta”, rekao je Kulenović.

Veliko klizište na površinskom kopu kod Kaknja aktiviralo se prije nekoliko dana i ugrozilo sela Ribnica i Mramor, a danas je preplavilo dio auto-puta na Koridoru “Pet ce”.

Prema posljednjim informacijama iz Kantonalnog centra civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, stanje na velikom klizištu koje je ugrozilo i prekinulo odvijanje saobraćaja na autoputu A-1, na dionici Tičići kod Kaknja, i regionalnom putu Lašva – Kakanj, i dalje je teško, iako operativne i tehničke ekipe nastoje da uklone nanose zemlje.

– Saobraćaj je obustavljen iz svih smjerova i odvija se alternativnim pravcima preko Busovača, Kiseljaka i Visokog. U novonastaloj prirodnoj nepogodi niko nije povrijeđen i nema ugroženih osoba – saopćeno je Feni od dežurnog operativnog službenika policije MUP-a ZDK.

Do prekida saobraćaja došlo je usljed prelijevanja vode iz velike akumulacije koja je proteklih dana nastala na području eksploatacione zone Površinskog kopa “Vrtlište” Rudnika mrkog uglja Kakanj, i velikog pomjeranja jalovine prema koritu rijeke Ribnice.

Pokretanje jalovine spojilo je obale ove rijeke i napravilo veliku akumulaciju, koja je tokom protekle noći zbog obilnijih padavina povećala nivo vode i došlo je do prelijevanja vode preko zatrpanog korita rijeke Ribnice.

Tokom noći i danas prijepodne stručne tehničke ekipe su pokušale da smanje nivo vode novonastale akumulacije preko tehničkog tunela, koji je u izgradnji, ali nisu uspjeli da preusmjere ogromnu količinu vode.

Velika količina vodene mase je, kao vodena bujica, krenula prema prirodnom ušću u rijeku Bosnu i ponijela veću količinu zemlje i kamenja. Zbog ogromne količine mase kamena i zemlje došlo do zatvaranja urađenih vodenih propusta ispod regionalne ceste Lašva – Kakanj, a zatim i autoputa A-1.

Na mjestu gdje je jalovina zatvorila regionalnu cestu i autoput A-1 trenutno su angažovane službe civilne zaštite i spašavanja, a tehničke mehanizovane ekipe sa velikim brojem ljudi pokušavaju da uspostave normalizaciju saobraćaja.

Vodu koja se akumulirala nadležni su pokušali da kanališu kroz tunele koji prolaze ispod puta.

Voda probila barikade: Dramatični prizori na autoputu Zenica – Kakanj (FOTO/VIDEO)