Za borbu protiv Covid 19

Iz budžeta institucija BiH u prošloj godini entitetima izdvojeno oko 40 miliona KM

tegeltija pdpsbih (1)

Iz državnog budžeta u 2020. godini kliničkim centrima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, te bolnici u Brčko distriktu uplaćeno ukupno 13 miliona maraka

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH ocijenio je danas da institucije BiH kroz raspodjelu budžeta za ovu godinu svakako moraju planirati dio sredstava i za borbu protiv pandemije Covid 19.

S. DEGIRMENDŽIĆ

U ovom trenutku dok je usvajanje budžeta u proceduri još se ne zna hoće li ta sredtsva biti namijenjena za nabavku vakcina ili će biti „ubrizgana“ u ekonomiju.

No, Tegeltija je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iznio zanimljive podatke o tome koliko je iz budžeta institucija BiH prošle godine izdvojeno entitetima i Brčko distriktu za borbu protiv pandemije.

Radi se o iznosu od oko 40 miliona maraka, rekao je Tegeltija, dodajući da su ta sredstva raspodijeljena u omjeru 61 posto Federaciji BiH, 37 posto Republici Srpskoj i dva posto Brčko distriktu.

U decembru prošle godine kazao je Tegeltija entiteskim vladama je odobreno 10 miliona maraka.

Također, rekao je da je iz budžeta državnih institucija u 2020. godini kliničkim centrima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, te bolnici u Brčko distriktu uplaćeno ukupno 13 miliona maraka.

Tegeltija je napomenuo da je prošle godine za troškove transporta i skladištenja vakcina Minsitarstvu civilnih poslova odobreno dva miliona maraka.

Inače, novac za borbu protiv panedemije Covid 19 iz budžeta institucija BiH za ovu godinu moći će se planirati samo iz redovnih sredstava budžeta.