Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije

Iz Delegacije EU u BiH za Fokus: Neprihvatljiv politički utjecaj i pritisak na CIK

Delegacija eu u bih

Centralna izborna komisija dužna je postupati u zakonskim okvirima koji uređuju njeno djelovanje –

Proteklih dana brojne su reakcije na izbor četiri nova člana Centralne izborne komisije koji se desio na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u srijedu .

Dok se stranke koalicije na državnom nivou međusobno optužuju da se preko novoimenovanih članova sprema izborna krađa i da je SDA zajedno s SDS-om i PDP-om na ovaj način “zabila nož u leđa” SNSD-u i HDZ-u, ali i SBB-u u javnosti je odavno stvorena slika da je Centralna izborna komisija pod direktnim utjecajem političkih partija.

O aktuelnoj situaciji u vezi s izborom članova CIK-a, tražili smo komentar u Delegaciji Evropske unije i Uredu specijalnog predstavnika EU u našoj zemlji, odakle su poslali jasnu poruku.

-Nezavisnost Centralne izborne komisije je neophodan preduslov za funkcionalan izborni sistem. Vršenje bilo kakvog uticaja ili pritisaka na Centralnu izbornu komisiju od strane političkih partija je neprihvatljivo. Centralna izborna komisija dužna je postupati u zakonskim okvirima koji uređuju njeno djelovanje – naveli su za Fokus iz Press ureda Delegacije EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u našoj zemlji.

Isto pitanje uputili smo i Uredu visokog predstavnika. No, iz OHR-a su nam kazali da “neće ništa komentirati”.