Nakon imenovanja Volodera

Iz Delegacije EU u BiH za Fokus: Usvojite novi zakon o sukobu interesa

vlada_fbih

Ovo je ujedno i jedna od obaveza iz 14 ključnih prioriteta sadržanih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, naveli su za Fokus iz Delegacije EU u našoj zemlji

Iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini ponovo su apelovali na vlasti u BiH da što prije usvoje novi zakon o sukobu interesa koji je u skladu s evropskim standardima.

Apel je upućen u odgovoru iz Delegacije EU na upit Fokusa da prokomentiraju činjenicu da je Vlada FBiH imenovala Elmedina Volodera, poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za direktora JP “Autoceste FBiH“, uprkos tome što postojeći zakon u Federaciji zabranjuje imenovanje izabranog zvaničnika na poziciju direktora nekog javnog preduzeća ukoliko nije prošlo šest mjeseci od njegovog odricanja od mandata.

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ

Podsjećamo Voloder je jučer imenovan za direktora, a danas je podnio zahtjev za prestanak mandata u Parlamentu FBiH.

Osim toga njegovo ime veže se za nekoliko firmi koje su dobile ugovore za poslove vrijedne desetine miliona maraka, a koje se finansiraju iz budžeta.

Iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH odgovarajući na naš upit o njihovom stavu u vezi s ovim najsvježijim grubim kršenjem Zakona o sukobu interesa FBiH, podsjećaju da su posljedice lošeg upravljanja sukobom interesa ozbiljne, te ističu značaj donošenja novog zakona u borbi protiv korupcije, te za evropski put BiH.

– Pridržavanje najviših standarda integriteta, utvrđivanja i sprječavanja sukoba interesa ključno je za dobro upravljanje i održavanje povjerenja građana u javne institucije. Ponovno apelujemo na vlasti u BiH da usvoje novi zakon o sukobu interesa koji je u skladu sa evropskim standardima, a čija bi provedba omogućila značajan napredak u borbi protiv korupcije u BiH. Ovo je ujedno i jedna od obaveza iz 14 ključnih prioriteta sadržanih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Posljedice lošeg upravljanja sukobom interesa su ozbiljne. Čak i sama percepcija sukoba interesa može biti štetna jer podriva povjerenje u javne institucije i njihove dužnosnike, te dovodi u pitanje legitimitet njihovog djelovanja, koje se uvijek treba rukovoditi javnim interesom- naveli su za Fokus iz Odjela za komunikacije Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, u FBiH od 2013. godine kada su ovlasti utvrđivanja sukoba interesa oduzete Centralnoj izbornoj komisiji BiH koja je do tada obavljala taj posao, nije formirano tijelo koje će razmatrati da li je neki od zvaničnika u sukobu interesa.

Zbog toga se i ne zna tačan podatak koliko je zvaničnika proteklih godina u FBiH bilo u sukobu interesa i kakvu su korist za sebe i određene centre moći na taj način ostvarili.

Iako u Zakonu jasno stoji da izabrani zvaničnik, to znači i poslanik ne može biti dio menadžmenta nekog javnog preduzeća ukoliko od prestanka poslaničkog mandata takvoj osobi nije prošlo šest mjeseci, Voloder je imenovan, jer apsurdno je, ne postoji komisija ili neki drugi organ koji je ovlašten da utvrdi da je on u sukobu interesa.

Nezvanično smo saznali u CIK-u da u vrijeme dok je CIK imao ovlasti utvrđivanja sukoba interesa ne bi bilo moguće da Voloder bude izabran za direktora dok ne prođe šest mjeseci od dana kad se odrekao mandata.

Očigledno da ovakva situacija odgovaraja vladajućim strukturama na nivou FBiH, ali ni opozicija u Federalnom parlamentu se nije „pretrgla“ da više potencira rješavanje ovog problema.

Na državnom nivou u Predstavničkom domu PSBiH u januaru je usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, koji su predložili poslanici Damir Arnaut (NS), Saša Magazinović(SDP) i Jasmin Emrić (NES).

Međutim, Dom naroda PSBiH se još nije izjašnjavao ovom zakonu, pa činjenica da su se predlagači Arnaut, Magazinović i Emrić izborili da nakon tri i po godine bude usvojen u Predstavničkom domu, sve dok ne dobije zeleno svjetlo i u Domu naroda PSBiH ne znači ništa.

Trenutno je procedura zakočena na Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda, a zanimljivo je da je nedavno o ovom zakonskom rješenju na sjednici te komisije Asim Sarajlić(SDA) bio suzdržan,a njegov stranački kolega Amir Fazlić podržao je prijedlog .

Inače, ovaj zakon predložen je još u prošlom sazivu Predstavničkog doma, a rađen je uz konsultacije predstavnika više stranaka i s međunarodnom zajednicom.

Predloženi zakon, između ostalog, predviđa osnivanje komisije za odlučivanje o sukobu interesa čiji članovi ne bi bili poslanici i delegati iz PSBiH, kao što je to sada slučaj.

Također je predviđeno da za člana komisije ne može biti imenovana osoba koja je nosilac javne funkcije. Kandidat za člana komisije, između ostalog, mora ispunjavati uslov da nije član političke stranke, kao i to da pet godina prije kandidiranja za predsjednika ili člana komisije nije obavljao funkciju poslanika, delegata, odbornika ili vijećnika, gradonačelnika, načelnika općine, člana vlade ili savjetnika na bilo kojem nivou vlasti u BiH.

Svoj prijedlog istoimenog zakona radilo je i Ministarstvo pravde BiH, ali taj zakon i od strane međunarodne zajednice ocijenjen je manjkavim i lošim rješenjem,.