Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U svjetlu najave ustavnih promjena

Iz Delegacije EU za Fokus: BiH je potrebna sveobuhvatna reforma, spremni smo pomoći

delegacija eu u bih

Kao što je navedeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, potrebne su značajne dodatne reforme kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija svih građana, uključujući jednaka politička prava u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci

Ukoliko BiH želi dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji poznato je da će morati provesti niz reformi u svim oblastima, a ustavna reforma od koje političari u našoj zemlji “bježe” godinama i ne mogu postići dogovor je neizbježna na evropskom putu.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Ovo pitanje uskoro će ponovo biti aktuelizirano u Parlamentu BiH jer je Klub poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio u proceduru amandmane na Ustav BiH, koji podrazumijevaju promjene Ustava BiH veoma slične onima predlaganim i oborenim 2006. godine kroz tzv. “Aprilski paket”.

Stav o ustavnim promjenama u svjetlu ovog prijedloga jučer su za Fokus komentirali iz Ambasade SAD-a, Ureda visokog predstavnika, Misije OSCE-a i Ambasade Velike Britanije u BiH, uz jasnu i nedvosmislenu podršku svim reformama koje bi uvele više funkcionalnosti i efikasnosti u BiH, ali su jednoglasno istaknuli da sve promjene moraju biti rezultat dijaloga i konsenzusa.

Na potrebu sveobuhvatne reforme koja bi bh. ustav i zakonodavstvo uskladila s onim evropskim, za Fokus ukazuju i iz Delegacije Evropske unije u BiH.

– Kao što je navedeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, potrebne su značajne dodatne reforme kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija svih građana, uključujući jednaka politička prava u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Dakle, potrebna je sveobuhvatna reforma kako bi se uskladio ustavni i zakonodavni okvir zemlje sa pravnom stečevinom Evropske unije i evropskim standardima. Evropska unija je spremna pomoći u ovom procesu, u okviru kojeg su vlasti pozvane da sačine i ažuriraju strukturirani akcioni plan, naveli su za Fokus iz Odjela za komunikacije Evropske unije u BiH.

Podsjećamo, pred parlamentarcima će se uskoro naći prijedlog da se Ustav BiH izmijeni na način da se omogući izbor u Parlamentu BiH jednog predsjednika BiH uz dvojicu zamjenika i uvođenjem rotacijske smjene, kao i da se sadašnje ingerencije Predsjedništva BiH smanje, te da veće nadležnosti, posebno u vođenju vanjske politike i utvrđivanja budžeta pređu u nadležnost Vijeća ministara, čime bi ono postalo centralni organ izvršni vlasti.

Prijedlog izmjena podrazumijeva i povećanje broja državnih poslanika sa sadašnjih 42 na 87, a delegate u Dom naroda da bira Predstavnički dom PSBiH, te da umjesto sadašnjih 15 delegata, taj dom čini 21 delegat i to po sedam iz reda Bošnjaka, Srba i Hrvata.