Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SUD BiH

Iz dnevnika Zijada Mutapa: “Memići reže”, “Ubistvo iz ljubomore, psihić, poligraf…”

Sarajevo: Početak suđenja optuženima u slučaju Dženam Memić
07.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sudu BiH danas pocinje sudjenje Zijadu Mutapu, Alisi Mutap-Ramic, Hasanu Dupovcu, Josipu Baricu i Muameru Ozegovicu, optu~enim u slu aju Dzenan Memic. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Navodno je plaćeno 50.000 za ubistvo, a Ciganima dato 200.000 KM da preuzmu nesreću – pročitao je tužitelj Hasanspahić dio iz dnevnika Zijada Mutapa

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap i ostali” u kojem se pored Zijadu Mutapu sudi njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

PIŠE: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Oni su optuženi da za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

DNEVNIK POČINJE DATUMOM 8. FEBRUAR 2016.

Tužitelj Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić čitao je danas dijelova iz dnevnika koji je pronađen kod Zijada Mutapa. U tom dnevniku, odnosno svesci u kojoj je Zijad Mutap vodio bilješke od 8. februara 2016. godine, tačnije od dana kada je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede, pa do 15. novembra 2019. godine spominju se brojna dešavanja, imena, brojevi telefona i Mutapova komunikacija s različitim osobama, sve vezano za istragu o ubistvu Dženana Memića.

Tužitelj Hasanspahić je kazao da je simptomatično to što je Mutap dnevnik vodio od dana događaja vezanog za ovaj sudski proces.

Advokat Goran Dragojević, branilac Zijada Mutapa i Alise Mutap-Ramić, kazao je da se odbrana protivi tome da tužitelj tumači navode iz dnevnika, ali predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić kazao je da će i Sud i odbrane tumačiti taj dokazni materijal, te da ga stoga može tumačiti i tužitelj. Kako je pojasnio Perić “nama je važno kakav odnos suprotstavljene strane” imaju prema tom dokaznom materijalu.

Prema dijelovima koji su pročitani u sudnici, Mutap je dnevnik počeo 8. februara sa bilješkama o tome da je Alisa tog dana oko 20 sati otišla na kafu s prijateljicom Zerinom, da ju je također zvao i Dženan s kojim se prema bilješkama Zijada Mutapa našla oko 21 sat, kada je prijateljica Zerina otišla kući. Dalje, Mutap u svom dnevniku opisuje kako su Dženan i Alisa prvobitno planirali otići na Vidikovac, ali da tamo nije bilo mjesta, te su se vratili na Ilidžu.

Zanimljivo je da je Mutap napisao i da je Dženan pri povratku pitao Alisu da li će, iako Dženan prema Mutapovim navodima ne voli to jelo, “pojesti picu”, te da je Alisa odbila taj prijedlog.

Dalje, Mutap opisuje kako su Dženan i Alisa na putu do parkinga prije Velike aleje prošli kroz Lužane, te parkirali automobile kod naplatne kućice.

– Sto metara odatle desit će se napad – stoji u dnevniku Zijada Mutapa, čije je dijelove čitao tužitelj Hasanspahić.

Mutap dalje opisuje da je oko 22 sata zvao Alisu, da je u to vrijeme sa suprugom Esmom gledao seriju “Sljedbenici”.

Zijad Mutap je zapisao da je za oko 6-7 minuta bio na mjestu događaja, gdje je zatekao policijsko i vozilo hitne pomoći u kojoj je kako je napisao “ošamućena sjedila Alisa”.

– Pitam- šta se desilo? Drot kaže: “Udarilo ih auto, možda su cigani” – pročitao je tužitelj Hasanspahić riječi koje je Mutap zapisao u svom dnevniku.

Prema zapisima iz dnevnika, Mutap se navodno pri dolasku na mjesto događaja mimoišao s vozilom hitne pomoći u kojem je nap utu prema KCUS-u bio povrijeđeni Dženan Memić, te je nakon što je drugo vozilo hitne pomoći povezlo prema KCUS-u njegovu kćerku, krenuo za tim vozilom.

Zapisao je Mutap i da je vozilo hitne pomoći stalo, te da je on pitao “što ne idete”, te da je dobio odgovor “da Alisa povraća”.

U dnevniku je Mutap zapisao i da kada se po dolasku na KCUS raspitivao za stanje Dženana Memića da je dobio odgovor: “krklja, da Bog da, da ostane živ”. Naveo je i da mu je neko od policajaca dao dva telefona, a prema zapisu “jedan je veći, Dženanov je i razbijen je, a drugi je Alisin”.

Prema zapisima iz dnevnika, Mutap je naveo i da ga je ispred KCUS-a policajac pitao: “Kako se zove bivši Alisin momak?”, te da je Mutapova supruga Esma kazala: “Mirza Ploskić”.

– Navodno je Alisa rekla policiji da ih je udarilo vozilo tamno zelene boje i da je otišlo prema Vrelu Bosne. Razumljivo da su rekli za Mirzu, jer je bio zaljubljen u Alisu i patološki lažov – pročitano je između ostalog danas iz Mutapovog dnevnika.

U vezi s događajima u noći 8. februara 2016. godine Mutap je zapisao i neke detalje o incident u jednom ugostiteljskom objektu na Ilidži, o čemu Mutap piše da je obavijestio Hasana Dupovca.

U dnevniku je naveo i da je u kritičnoj noći Alisa iz bolnice otpuštena oko tri sata ujutro, a Mutap je napisao da je on smatrao da je trebala biti zadržana na KUM-u zbog, prema njegovoj ocjeni lošeg stanja.

RODITELJI S ALISOM BILI KOD DUPOVCA

Mutap je napisao je i da je sutradan sa suprugom Esmom “vodio Alisu kod Dupovca”.

– Slučaj vodi kao saobraćajnu nesreću. Greška Dupovca je što nije obavijestio ostale institucije da Dženan i Alisa imaju samo povrede glave. Alisa mi kaže: “Tata, nije nas udarilo auto, možda” – još jedan je dio iz dnevnika koji je vodio Zijad Mutap.

Dalje, Mutap u dnevnik zapisuje da se “uveliko priča da je Mirza Ploskić ubica, da njegov otac posjeduje automobil zelene boje, kao i da je taj automobil oduzet.

– Na osnovu ove informacije mislio sam da je slučaj riješen – piše u Mutapovom dnevniku gdje on dalje opisuje kako je obilazio izletište Stojčevac.

Pod datumom 15. februar 2016. godine Mutap je zapisao da ga je nazvao Muriz Memić i kazao mu da je “Dženan preselio”, a naveo je i da je pitao da li može doći da porodici Memić izrazi saučešće, što je prema dnevniku i uradio.

Prema Mutapovim zapisima zaključuje se da je on tih dana ima mnogo kontakata s različitim ljudima, uključujući i policijske službenike. Osim s Dupovcem, Mutap u dnevniku spominje čestu komunikaciju telefonom, ali i susrete s inspektoricom MUP-a KS Sanelom Hasanbegović.

– Zvao sam Dupovca da treba uhapsiti Mirzine (Ploskić, op.a) drugove. Zerinina (Alisina prijateljica, op.a) majka nam napravila problem. Slučaj preuzima Sanela Hasanbegović, Alisa bila na poligrafu. Gluho bilo pitanja, trudnoća, anti bebi pilule – fragmenti su zapisa pod datumima 17.i 18. februar 2016. godine iz Mutapovog dnevnika.

Opisao je Mutap u dnevniku i da su on i Alisa sa Sanelom Hasanbegović i s još jednim policijskim službenikom 18. februara 2016. bili na mjestu stradanja Dženana Memića u Velikoj aleji.

Više puta, i u zapisima iz dana koji će uslijediti, Mutap navodi da o svim svojim saznanjima informiše Sanelu Hasanbegović, te joj čak sugeriše koje provjere treba izvršiti.

Istovremeno, Mutap pravi bilješke o medijskom izvještavanju o ovom događaju, te uz brojne psovke na račun novinara koji pišu o ovom slučaju, između ostalog konstatira da je Alisa izvrgnuta “pravom linču”, a za jednog novinara je prema citatu koji je uz izvinjenje pročitao tužitelj Hasanspahić napisao: “J..o majku sandžačku”.

U dnevniku je Mutap već nekoliko dana nakon što je Dženan Memić preminuo, zapisao i da je planirao s porodicom napustiti BiH, da se o tome navodno konsultirao sa Sanelom Hasanbegović i da mu je ona rekla “da ne bi trebali to činiti”, ali da je odluka njihova.

Kasnije je u istom dnevniku zapisao da je o odlasku iz zemlje pitao i tužioca, ali da im je rečeno da to “nikako ne čine”.

Iz pročitanih dijelova dnevnika, više puta Mutap navodi da je “pakao u kući”, kao i “Alisa, problem u kući”.

Prema zapisima iz dnevnika, pod datumima od prvog marta 2016. pa narednih dana, Mutap evidentira kako traga za vozilima, tačnije kombijem koji je u vlasništvu Roma.

Uz datum 2. mart 2016. Mutap je medijsko izvještavanje nazvao “režanjem”, te je naveo kako je Muriz Memić dao intervju za jedan portal.

– Portali ponovo reže, svi iznose svoje mišljenje – naveo je Mutap, a za nova izvještavanja o istrazi u vezi s ubistvom Dženana Memića i u kasnijim zabilješkama je konstatirao: “Portali opet reže, majku im j…m”.

Pod datumom 8. mart 2016. godine, Mutap piše kako je Sanela Hasanbegović nazvala da će policija doći po Alisu, što se i desilo.

– Dolaze i odvode Alisu u 11:40 i vratili je u 18:30. Tražili joj ranu na glavi, pa kakvi smradovi – napisao je Mutap.

U dnevniku dalje spominje da “kruži priča da će ubiti Alisu”.

– A, ne znaju da bi ih ja sve potamanio, ako krenu. Bezbjedonosna situacija za Alisu nije dobra – zapisao je Mutap u dnevnik.

Mutap je zapisao i da ga je Sanela Hasanbegović zvala na kafu, da mu je rekla da će sve što joj kaže “ostati među njima”, ali da je on na to pomislio kako je riječ o “drotovskoj priči”.

Zapisao je Mutap da su u policiju i tužilaštvo zajedno išle i Alisa, njegova supruga Esma i druga kćerka Berina.

– Esma, Alisa i Berina kažu da policija nema ništa – jedna je od zapisanih rečenica u dnevniku koje su pročitane među ostalim danas u sudnici.

U dnevniku, Zijad Mutap u martu 2016. ponovo sublimira ukratko događaje od 8. februara, ali u dijelu kada navodi da je u toj noći zvao Alisu u vrijeme kada je još u izlasku s Dženanom Memićem, sada piše da ju je zvao u 23 sata, dok je prvi put naveo da ju je zvao u 22 sata.

– Kada je Dženan preselio, rekao sam Dupovcu: “Hapsi sve” – naveo je Mutap u dnevniku.

Pored dosta datuma u mjesecima koji su uslijedili nakon ubistva Dženana Memića, Mutap je u dnevniku, barem prema onom što je čitao danas tužitelj Hasanspahić, navodio: “Poligraf, prepoznavanje, psihić, ljubomora, ubistvo iz ljubomore, pokušaj ubistva, belaj u kući, Alisa, štitna, napad panike.”

U dnevniku je Mutap u martu 2016. godine, mjesec nakon što je Dženan Memić preminuo, evidentirao kako su “otišli s Alisom do Bune na ručak da ne razmišlja o događajima”.

Zabilježio je Mutap i odlazak Alise na prepoznavanje nekih osoba tokom istrage, u aprilu 2016.godine.

– Alisa nije mogla prepoznati nikoga. Tužilac Ćato je rekao da ne može da je izloži opasnosti. Došli su i roditelji nekih od privedenih. Ćato je bio korektan – naveo je Mutap u dnevniku.

Tužitelj Hasanspahić, došavši do dijela dnevnika s datumom nakon 15. aprila 2016. godine kazao je da ne bi čitao taj dio o “kretanju, prijetnjama, portalima“ , te je nastavio s odlomcima iz dnevnika od 11. maja 2016.godine.

Dalje je u dnevniku navedeno kako je traženo da nadležna Komisija Skupštine Kantona Sarajevo ispita okolnosti smrti Dženana Memića, te je citiran dio teksta s jednog portala o toj temi u kojem se govori: “Javnost kaže kako se radi o klasičnom ubistvu, da su poznati počinioci i motiv”, da je prema tom tekstu “Dalida Burzić istragu usmjerila u krivom pravcu”.

Pod datumima iz maja 2016. godine Mutap je dalje navodio detalje o Alisinim izlascima u grad, te gostovanju Muriza Memića na BHT1. Piše i sljedeće:

– 24. maja 2016. godine Alisa i Berina otišle kod advokata da se raspitaju da Alisa ode iz zemlje dok skroz ne pukne. Govore joj “ubico, ubico, a ubica na slobodi. Rekao sam Berini da nam treba dozvola da Alisa izađe iz zemlje” – naveo je Mutap te dodao “bit će teško skinuti ljagu s njenog imena”.

ZA MUTAPA I MEDIJI REŽE

U Mutapovom dnevniku spominju se i medijski izvještaji o hapšenju Ljube Seferovića, kao i rekonstrukcija događaja iz 8. februara 2016. u Velikoj aleji.

– Alisa je pod velikim stresom. Kako Memići “reže”, kako su je ponizili nizašta. Večeras se moramo naći s ubicama licem u lice. Dolazimo u Veliku aleju. Novi tužilac Sead Kreštalica postavlja Alisi pitanja, kaže da je ona žrtva i svjedok – naveo je Mutap pod datumom 13. juni 2016. godine.

U dnevniku je za Ljubu Seferovića Zijad Mutap naveo i da je “nepobitno da je on bio na licu mjesta”, kao i da se priča da ukoliko se bude držao priče o saobraćajnoj nesreći da je Seferović dobio 150.000 KM da “nekog pokriva”.

– Navodno je plaćeno 50.000 za ubistvo, a Ciganima dato 200.000 KM da preuzmu nesreću – pročitao je tužitelj Hasanspahić dio iz dnevnika Zijada Mutapa.

U dnevniku se Mutap obilato koristi psovkama, pa čak Romima psuje i djecu.

Mutap je u dnevniku zapisao i ovo:

– Ubistvo se desilo – nesretan slučaj, jedna Romkinja je ispričala. Ćato rekao Alisi da možda neće biti suđenja jer su Romi priznali. Šta sad Memići? Pogrešno vrijeme i pogrešno mjesto – dio je iz Mutapovog dnevnika.

Iz jednog dijela pročitanog dnevnika vidi se da je Alisa jedno vrijeme bila u Italiji. U dnevniku je Mutap zapisao sljedeće:

– Alisa ne zna je li bio san ili java. Dok je klečala ili ležala vidjela je kako neko ulazi u auto i “kezi” joj se. Najgore je, jer se ne može sjetiti. Sumnjam da je napadača bilo više – još je jedan dio iz dnevnika.

Iz još nekoliko dijelova koje je danas čitao tužitelj Ćazim Hasanspahić iz dnevnika Zijada Mutapa, vidljivo je da je on bio jako uznemiren pisanjem medija o stradanju Dženana Memića, naročito ako se u tim izvještajima spominjala Alisa.

Pored dnevnika Mutap je u nekoliko fascikli godinama skupljao sve članke o tom događaju i koji su u posjedu Tužilaštva BiH koje ih ipak neće uložiti u sudski spis kao dokaz da, kako je rečeno. danas “ne zatrpavaju sud”.

Tužilaštvo je na današnjem ročištu uložilo više desetina materijalnih dokaza, među kojima je zapisnik o saslušanju Alise Mutap-Ramić u MUP-u i Tužilaštvu KS, naredbe te nalazi i mišljenja medicinskih vještačenja za Alisu Mutap i Dženana Memića, kao i set cjelokupne medicinske dokumentacije u vezi sa ovim slučajem.

U sudski spis kao dokazi uloženi su i brojni dokumenti koji su dobijeni i od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Tužilac Hasanspahić je pročitao i dva zapisnika o saslušanju zaštićene svjedokinje M-11 iz 2021. godine. Ta svjedokinja je zbog udaje u Njemačku danas nedostupna Tužilaštvu BiH i nije moglo biti obezbijeđeno njeno saslušanje pred Sudom BiH, te je pročitano šta je ona kazala u istrazi u ovom predmetu prošle godine.

Riječ je o svjedokinji koja je u vrijeme ubistva Dženana Memića bila maloljetna i ona je prošle godine u Tužilaštvu prvi put kazala da joj je potrebno vrijeme da se prisjeti dešavanja koja su joj poznata u vezi s tim događajem. Navela je i da je imala teško djetinjstvo te da je boravila u domovima za nezbrinutu djecu, te da joj i to otežava prisjećanje, jer je imala “većih ličnih problema”. Ona je u Tužilaštvu BiH govorila da se sjeća da je 2016. kada je bila još dijete jednog dana došla policija i odvela njenu majku.

– Vidjela sam ljude i bijeli džip na nekom brdu. Jedan od tih ljudi je imao rep, uhvatio me grubo, ubacio u auto i odveo u policiju. Bilo me strah. Odveli su me u jednu prostoriju. Tu je bila moja majka i još neka policajka. Mislim da su u susjednoj prostoriji tukli Ljubu, čula sam ga kako viče. Mislim da je mama bila vezana lisicama. Na zidu su bile neke slike na kojima je bilo krvi. Ta policajka me uhvatila za kosu i tražila da priznam. Prijetila je da će me šamarati. Oca i majku su odveli u pritvor, a nas u dom. U vrijeme stradanja putovali smo kroz Aleju. Nešto je lupilo. Majka je sjedila naprijed i to rekla. Nisam vidjela šta se desilo. Tada nisam znala ni pisati. Nisam se znala ni potpisati, a tjerali su me da napišem prezime na izjavu – dio je iskaza zaštićene svjedokinje koji je pročitao tužitelj Hasanspahić.

Advokat Ermin Gačanović, branilac Hasana Dupovca, tražio je od sudije Perića da zabrani medijima da objavljuju ime Hasana Dupovca jer se njegov klijent kako je kazao “predstavlja kao osoba koja manipuliše i laže” što prema Gačanovićevim riječima predstavlja problem za Dupovca i njegovu porodicu. Perić, a ni Sudsko vijeće nisu se izjasnili o ovom zahtjevu.

Naredno ročište u ovom predmetu kada je planirano izvođenje materijalnih dokaza odbrane, zakazano je za 20. oktobar.