BiH

reakcije

Iz Dodikovog Kabineta tvrde: Komšić i Džaferović prave cirkus od Predsjedništva BiH

17/08/2021

Vježba 'EUFOR - Brzi odgovor 2021' će biti održana od 13. septembra do 3. oktobra u južnom dijelu BiH

“Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nastavljaju da svojim nezakonitim i antiustavnim ponašanjem, degradiraju ovu instituciji i od nje prave cirkus”, rečeno je Srni iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Komšić, kojem su usta puna BiH, a sve radi na srozavanju i sramoćenju njenih institucija, saziva vanrednu sjednicu na kojoj on i Džaferović donose neku odluku o odobravanju održavanje vježbe ‘EUFOR – Brzi odgovor 2021’. Oni na taj način samo ismijavaju i BiH i instituciju čiji su članovi, a koja bi trebalo da bude profesionalna i ozbiljna – istakli su iz Dodikovog Kabineta upitani da prokomentariše današnju vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH.

Iz Kabineta tvrde “da bi obojica za početak trebalo da znaju osnovne stvari, a to je da komandant EUFOR-a, u skladu sa Aneksom 1-A Dejtonskog mirovnog sporazuma, samo obavještava Predsjedništvo o održavanju redovne godišnje vježbe”.

– Ovakve vježbe se izvode niz godina i imajući u vidu da je tada povećano prisustvo pripadnika EUFOR-a na terenu, što bi moglo da izazove neku vrstu uznemirenja u javnosti, komanda redovno obavijesti sve institucije i javnost u BiH – poručuju iz Dodikovog Kabineta.

Naglašeno je da EUFOR nije ni tražio odobrenje nego su samo obavijestili Predsjedništvo o svojim aktivnostima, a mogli su i bez toga.

– Stoga je sjednica Predsjedništva o ovoj temi potpuno nepotrebna, a posebno je donošenje bili kakve odluke aposlutno nebitno, čak i neozbiljno – naveli su iz Kabineta.

Tvrde da se ova informacija EUFOR-a mogla samo primiti na znanje i to na nivou tehničkih organa Predsjedništva.

– Dakle, Predsjedništvo o ovom pitanju ne može da donosi odluke jer se to od njega i ne traži. Sve odluke koje se tiču odbrane mogu biti donesene samo jednoglasno, tako da su danas na taj način prekršili Ustav i Poslovnik – naglasili su.

Iz Predsjedništva BiH ranije danas je saopšteno da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović na Vanrednoj sjednici “odobrili održavanje vježbe ‘EUFOR – Brzi odgovor 2021’, na osnovu pisma upućenog od komandanta EUFOR-a general-majora Aleksandera Placera”.

Vježba će biti održana od 13. septembra do 3. oktobra u južnom dijelu BiH, navedeno je u saopštenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.