Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

elektroprivreda bih

Iz EPBiH kažu da nisu upoznati s odlukama o obustavi gradnje malih HE na Neretvici

neretvica-blokada 1

Lokalna uprava – Općina Konjic je Ugovorom o koncesiji obezbijedila kontinuiranu značajnu korist kroz naknadu za koncesiju koja će se plaćati od početka rada malih hidroelektrana u visini 10 posto od vrijednosti proizvedene električne energije za period 30 godina

“Elektroprivreda BiH nije upoznata sa bilo kakvim odlukama Općinskog vijeća Konjic o obustavi gradnje malih hidroelektrana na Neretvici i od nadležnih organa očekuje osiguranje pristupa gradilištu”, kažu u saopštenju iz ove kompanije, te dodaju:

“Početak izgradnje dva postrojenja za proizvodnju električne energije na rijeci Neretvici u Konjicu je dugo i pomno pripreman projekat za proizvodnju zelene energije i doprinos smanjenju emisija zagađujućih čestica.

Elektroprivreda BiH uložila je višemilionska sredstava u izradu projektne dokumentacije, rješavanje strogih okolinskih zahtjeva, realizaciju programa eksproprijacije i otkup zemljišta, istražne radove, administrativne troškove kao i troškove dobijanja svih neophodnih i danas pravosnažnih dozvola za realizaciju građenja. Shodno regulativi za odobravanje projekata i zahvata u prostoru, Elektroprivreda BiH pribavila je sve saglasnosti, odobrenja i dozvole sektora voda, okoliša, prostornog uređenja, električne energije i koncesija.

Uspješno su riješena imovinska pitanja i svim vlasnicima uplaćene pravične naknade, za što je Elektroprivreda BiH izdvojila 720 hiljada KM. Ispunjene su i obaveze ulaganja u infrastrukturu lokalne zajednice, a u skladu sa Ugovorom o koncesiji i Programom prijateljskog okruženja. U projekte rekonstrukcije, adaptacije i/ili izgradnje infrastrukturnih objekata i putne infrastrukture za mjesne zajednice Jasenik i Neretvica, Elektroprivreda BiH uložila je 1,2 miliona KM.

Lokalna uprava je iskazala podršku svim učesnicima na pripremi realizacije dva projekta malih hidroelektrana na Neretvici i time prvenstveno potvrdila zrelost lokalne zajednice koja u svom privrednom ciklusu već 70 godina baštini resurse nastale takođe kroz projekte korištenja voda za proizvodnju električne energije.

Više od 300 ljudi blokiralo most na Neretvici, ovako su ispratili Bičakčića (VIDEO)

Lokalna uprava – Općina Konjic je Ugovorom o koncesiji obezbijedila kontinuiranu značajnu korist kroz naknadu za koncesiju koja će se plaćati od početka rada malih hidroelektrana u visini 10 posto od vrijednosti proizvedene električne energije za period 30 godina.

Izgradnja dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, podrazumijeva niz ugovora sa domaćim kompanijama i, između ostalih, preduzećem sa sjedištem u Konjicu, koje zapošljava lokalno raspoložive radnike. Ulaganje u samu izgradnju dvije male hidroelektrane iznosi 18 miliona KM.

Uz izgrađena dva postrojenja za proizvodnju čiste električne energije na vlastitoj teritoriji, lokalna zajednica ostvaruje pretpostavke za samoodrživost i željeni doprinos globalnim težnjama za očuvanje okoliša i smanjenje emisija zagađujućih čestica”, stoji u saopštenju Elektroprivrede BiH.