Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pismo člana predsjedništva bih

Iz EUFOR-a odgovorili Komšiću: Ne posjedujemo opremu za gašenje požara iz zraka

helikopter osbih334

Povodom pisma Željka Komšića, EUFOR je potvrdio da je komandant EUFOR-a primio zvanično pismo od jednog člana Predsjedništva BiH u kojem se od EUFOR-a traži angažman njihovih zračnih resursa, ukoliko su na raspolaganju, kako bi pomogli u suzbijanju šumskih požara u zemlji

EUFOR je spreman da pruži podršku protivpožarnim službama u Bosni i Hercegovini, tako što bi obavio izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno, prenosi Anadolu Agency (AA).

Povodom pisma Željka Komšića, EUFOR je potvrdio da je komandant EUFOR-a primio zvanično pismo od jednog člana Predsjedništva BiH u kojem se od EUFOR-a traži angažman njihovih zračnih resursa, ukoliko su na raspolaganju, kako bi pomogli u suzbijanju šumskih požara u zemlji.

“Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 VS UN, glavni zadatak EUFOR-a je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. U skladu sa tim mandatom, EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka”, saopšteno je.

Međutim, kako su dodali, EUFOR je spreman da po prijemu zvaničnog zahtjeva pruži podršku protivpožarnim službama u BiH tako što bi obavio izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno.