Čekaju očitovanje ad hoc tijela

Iz firme Krajinagroup za Fokus: Nismo odustali od nabavke vakcina

Mi nismo govorili ni o kakvom roku i u našoj ponudi nije naveden rok i čim taj rok bude potvrđen od proizvođača mi ćemo se moći očitovati o tome, a ponavljam našu informaciju smo dostavitili ad hoc tijelu i čekamo njihovo očitovanje, kaže Dejan Lukajić, direktor Krajinagrope iz Banja Luke

Dejan Lukajić, direktor kompanije Krajinagruop iz Banja Luke, koja je jedna od firmi uključenih u nabavku vakcina protiv Covid 19 za potrebe Federacije BiH kazao je za Fokus da je ta firma dostavila informaciju ad hoc timu za nabavku vakcinu, a koja se odnosi na mogućnost ove firme da nabavi vakcine Sputnik V.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Lukajić je potvrdio da je Krajinagroup već uputila pismo namjere od Vlade FBiH proizvođaču vakcina u Rusiji, ali ističe da je rok od tri dana da se ispoštuju neophodne procedure prekratak.

– To je tačna informacija. Nismo odustali od postupka nabavke, čekamo da se o našoj informaciji očituje ad hoc tim. Mi nismo odustali od nabavke, nego je suviše kratak rok od tri dana da se ovakav posao završi, a koji će osigurati vakcine i način da termini koje mi predlažemo budu ispoštovani. Jer mora se imati u vidu da smo pismo namjere dobili u petak i da je uslijedio vikend – kazao je Lukajić.

Iz kompanije Krajinagroup su potvrdili da se oni ni u pregovorima s ad hoc tijelom nisu očitovali, niti obećavali da u kratkom roku mogu nabaviti vakcine.

– Mi nismo govorili ni o kakvom roku i u našoj ponudi nije naveden rok i čim taj rok bude potvrđen od proizvođača mi ćemo se moći očitovati o tome, a ponavljam našu informaciju smo dostavitili ad hoc tijelu i čekamo njihovo očitovanje. Vjerovatno ćemo i mi biti uključeni u rad te sjednice, tako da će se bviše detalja znati nakon današnjeg sastanka – zaključio je Lukajić za Fokus.

Firma Krajinagroup već ima iskustvo s nabavkom vakcina Sputnik V jer je potpisala ugovor s proizvođačem za nabavku tih vakcina za entitet Republika Srpska i već je uvezla određene količine cjepiva iz Rusije.

Inače, Vlada FBiH je prošle sedmice donijela odluku o nabavci vakcina protiv Covid 19 Sputnik V. Za dobavljače su izabrane kompanije MGM Farm iz Kaknja i Krajinagroup iz Banje Luke. Odlučeno je da se nabavi 350.000 doza vakcine, po cijeni od 17 eura po dozi, u ukupnom iznosu od oko 12 miliona maraka.

Vlada FBIH je u petak dostavila pisma namjere Zavodu za javno zdravstvo FBiH koje ih je proslijedilo dobavljačima. Međutim, kako je potvrđeno iz Zavoda, od petka do danas oni nisu iz navedenih firmi dobili potrebnu dokumentaciju da ugovori budu potpisani. U međuvremenu, pojavile su se informacije da Zavod na čelu s Davorom Peharom opstruira nabavku vakcina, što su iz Zavoda demantirali.

Također, od vikenda do danas javile su se još tri firme za uvoz vakcina, a više detalja bit će poznato nakon sjednice ad hoc tijela koja je počela u 13 sati.