Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

redovni izvještaj

Iz FUCZ telefonom saznali da je “došlo do poboljšanja” u poplavljenim područjima

poplave padavine
Foto: Fena
Ilustracija

Porast vodostaja na svim vodnim tokovima na području USK

Obilne kišne padavine u proteklih nekoliko dana uzrokovale su porast vodostaja na svim vodnim tokovima na području Unsko-sanskog kantona. Vlada USK-a je, jučer, na održanoj sjednici donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće za gradove Bihać, Bosanska Krupa, Cazin i općine Sanski Most i Velika Kladuša, navodi se u jutrošnjem redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH.

U gradu Bihaću, vodostaj rijeke Une iznosi 146 cm, (kritična tačka je 100 cm). Jučer u isto vrijeme iznosio je 170 cm.

Usljed poplava sistem komunikacija Gradskog operativnog centra Grada Bihaća nije u funkciji te nisu bili u stanju dostaviti detaljan izvještaj o stanju na području Grada.

U telefonskom razgovoru dali su informaciju FUCZ da je nakon prestanka padavina došlo do poboljšanja stanja i da se voda povlači na području Grada. Vrši se pružanje pomoći ugroženom stanovništvu u vidu dostave vode, hrane i drugih potrepština, kao i evakuacija po potrebi ljudi (bolesni, iznemoglih) i životinja.

Na području grada Bosanska Krupa vodostaji rijeka i rječica su u blagom opadanju. Zbog izlijevanja rijeke Une i dalje su poplavljeni poslovni objekati, veliki broj stambenih i pomoćnih objekata u naseljima: Bužimkići, Bihaćka, Trg Alije Izetbegovića, Zeleni otoci, SRC Ada, Pazadžik, Luke, Međumostovi, Proleterska, 503 Slavne bbr, Poslovna zona Pilana, Mašići, Halkići, Podvran, Drenova Glavica, Redžići, ul.Otočkih heroja, Unska, Međumostovi u Bosanskoj Otoci, magistralni put Bos.Krupa-Bužim, lokalni put za Drenovu Glavicu i više ulica uz rijeku Unu. Rijeka Krušnica je poplavila poljoprivredno zemljište, poslovne, stambene i pomoćne objekte, prekid saobraćaja na lokalnom putu u naselju Zalug, Svetinja, Omladinska. Klizište u potpunosti uništilo lokalni put u naselju Veliki Badić.

Vodostaji rijeka i rječica na području Grada Cazina su u opadanju. Vodostaj rjeke Mutnice je 280 cm (jučer u isto vrijeme iznosio je 290 cm). Lokalni put Tržac-Urga je još zatvoren za saobraćaj, dok se na regionalnom putu R-403 u mjestu Tržačka Raštela saobraćaj odvija otežano jednom trakom.

U općini Sanski Most vodostaj rijeke Sane iznosi 341 cm, (kritična tačka je 380 cm). Jučer u isto vrijeme iznosio je 405 cm.

Stanje u općini Bosanski Petrovac je uredno.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u gradu Čapljini, u naseljenom mjestu Gabela polje na pojedinim mjestima ima kolovoza pod vodom. Uz rijeku Trebižat zbog podzemnih voda poplavljeni su dijelovi polja u njenom slivu.

Vodostaj na hidrološkoj stanici Humac je u porastu.

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Kanton Posavski.

Visina vodostaja izmjerena u 07.00 sati je bila u Bosanskom Brodu – 697 (pripremno stanje), jučer 666; Bosanskom Šamcu – 554 (normalno stanje), jučer 503; Orašju – 752 (pripremnostanje) jučer 701.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je povećan sa tedencijom stagnacije.

Vodostaj rijeke Bosne prema mjerenjima Federalnog Hidrometeorološkog zavoda, na mjernom mjestu u Zenici je: u 08.00 sati iznosi 208 cm, a kritična tačka početka izlijevanja je 340 cm.

Na području Tuzlanskog kantona, vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 199,33 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je viši za 23 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

Nivo vodostaja na rijeci Spreči, mjerno mjesto Karanovac, u 07.00 sati je 176 cm (redovne mjere odbrane od poplava se poduzimaju na 300cm).

Rijeka Tinja, mjerno mjesto Srebrenik je 59 cm (redovne mjere odbrane od poplava se poduzimaju na 390 cm.)

Jučer je usljed naglih i obilnih padavina došlo do porasta rijeka na području općine Čelić. Rijeke Gnjica, Čelička i Orahovica izlile su se iz svojih korita, te je došlo do plavljenja u naseljima Džihani, Čaršija i Lukavica.

Na području Zapadnohercegovačkog kantona, na vodomjernoj postaji Humac, vodostaj rijeke Trebižat izmjeren jutros u 08:00 sati, iznosio je 339 cm (280 cm redovna odbrana od poplave). Jučer u isto vrijeme iznosio je 323 cm. U skladu sa Odlukom Agencije za vodno područje Jadranskog mora od 16. maja proglašene su izvanredne mjere odbrane od poplave na poplavnom području rijeke TMT i rijeke Vrioštice od 15. maja u 18.45 sati.

Vodostaji rijeka na području Srednjobosanskog kantona djelom su u stagnaciji i opadanju.

Na području Tuzlanskog kantona, iz operativngog centra općine Doboj Istok danas je stigla informacija da je ativno više klizišta. Pripadnici Općinske službe civilne zaštite su trenutno na terenu i procjenjuju situaciju.

Na području USK-a, Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je 12 intrevencija na ispumpavanju vode iz stambenih i pomoćnih objekata, a Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je 40 intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih i pomoćnih objekata.

Na području Zapadnohercegovačkog kantona, u općini Grude, te gradovima Široki Brijeg i Ljubuški zbog obilnijih kišnih padavina došlo je do zamućenja vode te se prije upotrebe vode preporučuje prethodno prokuhavanje.

Na području USK-a zbog plavljenja isključena je trafostanica Kolodvor u gradu Bosanska Krupa. U gradu Bihaću zbog plavljenja ima više isključenja na niskonaponskoj mreži.

Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do zamućenja vode na svim izvorištima koja su u vodoopskrbnom sistemu grada Bihaća, te se zbog toga potrošačima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Zbog obilnih kišnih padavina i poplava ugrožena je TS PS Kostela koja je ostala bez snabdijevanja električnom energijom preko koje se vrši distribucija vode za naselja: Brekovica, Gornji Srbljani i Spahići. Vodosnabdijevanje ovih naselja će biti u prekidu do smirivanja vanrednog stanja na području Grada Bihaća.

Na području USK-a zbog izlijevanja vode na kolovoz i dalje je obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima: Bihać-Srbljani (u naselju Kostela), Bihać-Kamenica (ul. Dr. Irfana Ljubijankića). Alternativni pravac za putnu komunikaciju Bihać-Kamenica je putni pravac Bihać-Vrkašić-Kamenica.

Crveni križ USK-a je konstantno na terenu i pomaže ugroženom stanovništvu, navodi se, između ostalog, u izvještaju FUCZ.