Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Gradske uprave Banje Luke nisu došli na tribinu “Dijalog za budućnost”

BiH

banja luka nevladina udruzenje dijaog za buducnost

Tribina “Dijalog za budućnost” odnosno razgovori predstavnika dijaspore i povratnika sa predstavnicima vlasti o ulozi lokalne zajednice u implementaciji Politike o saradnji sa iseljeništvom u okviru manifestacije “Vezeni most 2018” danas nisu održani, jer se na skupu nije pojavio niko od predstavnika banjalučke Gradske uprave, javlja Anadolu Agency (AA).

Tribina je trebalo da bude održana u vijećnici Skupštine grada, a predstavnici više nevladinih organizacija čekali su pola sata ispred sale, te odlučili da tribinu prolongiraju do daljnjeg u nadi da će imati priliku da razgovaraju sa predstavnicima Gradske uprave.

Muhamed Kulenović, predsjednik Zajednice udruženja građana Banjaluke, organizatora manifestacije “Vezeni most 2018”, rekao je tema vrlo aktuelna i da su namjeravali da razgovaraju sa lokalnom zajednicom o prijedlozima i sugestijama za investicije.

“Dijaspora smatra da nema dovoljno razumijevanja, da bi mogli daleko više da pruže za razvoj grada Banjaluke ako se pokaže interes, međutim do sada nisu objavljeni zvanični podaci o tome kakve se investicije predlažu u Banjaluci i kakvi su razvojni programi. Očekivali smo da kroz ove razgovore dobijemo ta saznanja i da se dogovorimo kako to da provedemo, a da se na narednoj tribini razgovara o konkretnim investicijama”, rekao je Kulenović.

Mirsad Filipović, predsjednik Saveza Banjalučana u Švedskoj rekao je da već 15 godina manifestacijom “Vezeni most” poručuju da žele dijalog sa lokalnim vlastima.

“Pokušavamo da objasnimo ljudima u Banjaluci koji žive ovdje i koji vode ovaj grad politički i ekonomgki da je dijaspora spremna za dijalog i da možemo mnogo pomoći”, kazao je Filipović.

Prema njegovim riječima bilo je mnogo pokušaja spajanja privrednika iz BiH i u dijaspori, da ima nekoliko pozitivnih primjera, ali da su u pitanju pojedinačnih slučajeve jer na te pokušaje nema velike reakcije.

“Morate računati i da biznismeni prije svega gledaju profit, ako je pravna država, ako funkcioniše, ako dobiju povoljnosti i pogodnosti da mogu ulagati – normalno da će ulagati”, rekao je Filipović.

Admir Čavka, predsjednik Kluba poslanika Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a, koji se vratio iz Danske, takođe je došao na tribinu, a izjavio je da Banjalučani u dijaspori imaju želju, kapital i znanje za ulaganje u BiH.

“Mi smo građani ovog grada, mi nismo turisti, želimo da se tako i osjećamo. Vrijeme je da gradimo novu budućnost, koja će povezivati Banjaluku sa dijasporom da otvaramo nova radna mjesta ovdje”, rekao je Čavka i dodao da je na svim nivima vlasti u BiH potrebno ministarstvo dijaspore koje će privlačiti investicije.

Iz banjalučke Gradske uprave su saopštili da je došlo do nesporazuma u komunikaciji, nakon što je otkazano održavanje tribine “Dijalog za budućnost”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Gradska uprava Banjaluka podržava, i ubuduće će podržavati aktivnosti Zajednice udruženja građana Banjaluke, koje, između ostalog, organizuju i manifestaciju ‘Vezeni most’. Gradska uprava, sa svoje strane, ovoj manifestaciju već godinama unazad, pa tako i ove, pridaje veliki značaj, na što upućuje i sama činjenica da je ‘Vezeni most’ već tradicionalno u gradskom kalendaru kulturnih manifestacija, iz čega proističe i redovna finansijska podrška”, kažu u Gradskoj upravi i izražavaju žaljenje zbog današnjeg skupa.