reakcije

Iz HDZ-a se žale zbog “linča” na Bevandu: Kritikovanje njegovog rada je udar na državu

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
27.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Iz stranke ističu kako su “višemjesečni spinovi prema javnosti došli do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara u Vijeću ministara da sudjeluju u radnjama koji dodatno urušavaju politički sistem”

Neviđeni javni i medijski pritisci na ministra finansija BiH Vjekoslava Bevandu kulminirali su neskrivenim pozivom na kršenje zakona – stoji u srijedu u objavi na službenoj stranici HDZ-a BiH.

Dodaje se kako se takvi pokušaji “nedvojbeno mogu kvalificirati kao rušenje pravne države i vladavine zakona”.

Iz stranke ističu kako su “višemjesečni spinovi prema javnosti došli do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara u Vijeću ministara da sudjeluju u radnjama koji dodatno urušavaju politički sistem”.

“Pitamo se gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci blokiraju regularne procedure usvajanja budžeta. Gdje su tada bili, zašto su šutili i zašto su vršili takve opstrukcije. Ili je pak bilo važnije zbog blokade dogovora oko Izbornog zakona zablokirati apsolutno sve, pa naknadno izigravati političku nevinost”, napisano je u objavi.

Dalje se naglašava kako javnost “mora i hoće znati”, a iz HDZ-a su izrazili nadu da će “najglasniji pojedinci javnosti dati odgovore”.

“Zakonom je jasno propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda. U Mišljenju Ministarstva finansija BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke”, izjava je ministra Bevande koju iz HDZ-a podupiru, navodeći da jedini žele pravni red u BiH.

Usto, naglašavaju kako “odluka o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora o kojoj se izjašnjavalo Vijeće ministara na izvanrednoj telefonskoj sjednici nije sukladna Zakonu o financiranju institucija BiH”.

Hrvatski ministri nisu pristali da takav prijedlog tačke, koja implicira nezakonske poteze, bude na dnevnom redu, zaključuje se u objavi.