BiH

Zavod za javno zdravstvo

Iz HNK upozoravaju da je došlo do izrazitog pogoršanja epidemiološke situacije

17/08/2021

Porast broja novozaraženih doveo je do porasta broja hospitalizacija, tako da se na bolničkom liječenju u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar trenutno nalazi 28 osoba

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) upozorava da je u periodu od 2. do 15. avgusta došlo do izrazitog pogoršanja epidemiološke situacije na području tog kantona.

U spomenutom periodu sedmična incidenca je s 44,39 porasla na 154.91 novozaraženih osoba na 100.000 stanovnika, što predstavlja porast broja novozaraženih za 350 posto, priopćili su iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

U posljednjih sedmicu dana najviša incidenca zabilježena je u Neumu 297,55, Mostaru 212,23 i Čitluku 150,70 na 100.000 stanovnika.

Porast broja novozaraženih doveo je do porasta broja hospitalizacija, tako da se na bolničkom liječenju u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar trenutno nalazi 28 osoba.

“S obzirom na očekivano daljnje pogoršanje epidemiološke situacije u HNK, nužno je striktno pridržavanje naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje vrijede i na području HNK, a čije je trajanje Vlada Federacije BiH 11. avgusta produžila na daljnje dvije sedmice. Također, potreban je pojačani nadzor nad provedbom aktuelnih mjera koji provode nadležne inspekcijske službe”, poručili su iz Štaba.

Iz Štaba napominju da HNK raspolaže dovoljnom količinom vakcina protiv covida-19 te su pozivali sve stanovnike Kantona  da se pravodobno vakcinišu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.