Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opstrukcije na sceni

Iz institucije RS-a kažu da nisu obavezni odgovoriti na dopis Parlamenta BiH?!

damjan škipina
FOTO: Capital.ba
Damjan Škipina

Iz Zavoda za zapošljavanje RS-a odlučili „ne poslušati“ Parlament BiH. Na čelu ovog zavoda odnedavno je rođeni Sarajlija i SNSD-ovac Damjan Škipina

U ionako zaoštrenoj političkoj situaciji u BiH pojedine institucije RS-a su odlučile da doliju „još ulja na vatru prekidajući dosadašnju praksu odgovaranja na dopise iz Parlamentarne skupštine BiH.

Riječ je o Zavodu za zapošljavanje RS kojem je iz državnog parlamenta dostavljeno zastupničko pitanje Šemsudina Dedića o tome koliko je izdatih radnih dozvola stranim državljanima. Isto pitanje je Dedić uputio i Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Dok je Dedić od Federalnog zavoda dobio odgovor, iz Zavoda RS mu je poručeno da mu ne mogu dati traženi odgovor jer se ne smatraju subjektom u nadležnosti Vijeća ministara BiH?!

Obratili se Ministarstvu

U obrazloženju su naveli da su se obratili Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS i dobili mišljenje da je „članom 166 stav 1 Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH propisano da poslanici mogu postavljati pitanja i podnositi inicijative predsjedavajućeg i članovima Vijeća ministara BiH ili drugim subjektima iz njihove nadležnosti, posebno o stanju u pojedinim oblastima društvenog života i provođenju zakona i drugih akata PSBIH odnosno o radu ministarstava i drugih organa državne uprave“.

Ko je Damjan Škipina?

Akt je potpisao direktor ovog zavoda Damjan Škipina, koji je na ovu funkciju imenovan u oktobru. Prethodno je bio poslanik SNSD-a u NSRS. U biografiji mu stoji da je rođen 1986. godine u Sarajevu, a u izjavi za portal Capital u oktobru je izjavio da je četiri godine radio u Olimpijskom centru Jahorina, a pet i po godina u Studentskom centru na Palama.

Tako je ovim aktom Škipina napravio svojevrsni presedan budući da su mnoge institucije iz RS-a, kao uostalom i iz drugog entiteta, u svim proteklim godinama redovno odgovarala na dopise i poslanička pitanja iz Parlamentarne skupštine BiH.