Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije

Iz Misije OSCE-a za Fokus: Novinari u BiH su izloženi sve većem političkom pritisku, kao i prijetnjama i nasilju

osce

Nažalost, pokazalo se da institucije BiH ili nisu sposobne ili ne žele zaštititi kritični prostor u kojem novinari djeluju. Posljednjih godina novinari u BiH su izloženi sve većem političkom pritisku, kao i redovnim prijetnjama i nasilju

Odluka Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da neće provoditi istragu o napadu Huse Ćesira, aktuelnog predsjednika SDA Novi Grad i njegovog sina Muamera na fotografa Žurnala Adija Kebu, još jedan je “šamar” novinarima i drugim medijskim djelatnicima koji su pokušali potražili pravdu pred pravosudnim institucijama BiH.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Činjenica da uprkos i video snimku o napadu na Kebu 28. marta 2019. godine , kada je on u okviru redakcijskog zadatka s javne površine fotografirao zgradu firme “Bosnaplast” iz koje su istrčali otac i sin Ćesir i napali Kebu, o ovom događaju čak nema ni naredbe o provođenju istrage, pokazuje da medijski uposlenici satisfakciju za pretrpljene napade tokom obavljanja svog posla ne mogu nažalost dobiti ni u vidu istrage, a kamoli očekivati epilog u vidu sudske presude.

Na upit Fokusa, kako u Misiji OSCE-a u BiH komentiraju to što je Tužilaštvo KS odlučilo da ne provodi istragu u ovom slučaju i koliko je to za medijski radnike u BiH još jedna obeshrabrujuća poruka da ih se u ovoj zemlji može nekažnjeno napadati, iz OSCE-a su podsjetili koliko je važno istražiti sve prijetnje i napade.

-Vlasti moraju brzo i efikasno istražiti sve prijetnje i napade na novinare, posebno ako postoji bilo kakva sumnja u umiješanost javnog zvaničnika. Kao što je Misija naglasila u nedavnoj zajedničkoj izjavi s ambasadorima Njemačke, Italije, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, novinari igraju ključnu ulogu u očuvanju integriteta demokratskog društva, vladavine zakona i u stvaranju uslova za sigurno i prosperitetno društvo. Moraju biti slobodni raditi svoj posao bez straha od odmazde. Istovremeno, političari i drugi javni službenici su dužni da budu primjer poštovanja i etičkog ponašanja i moraju odgovarati za svoje postupke – naveli su za Fokus iz Misije OSCE-a u BiH.

Iz OSCE-a su kazali i da prate razvoj događaja u vezi s napadom na Adija Kebu, kao i krivične postupke koji uključuju napade na medije.

-Nažalost, pokazalo se da institucije BiH ili nisu sposobne ili ne žele zaštititi kritični prostor u kojem novinari djeluju. Posljednjih godina novinari u BiH su izloženi sve većem političkom pritisku, kao i redovnim prijetnjama i nasilju. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini stoji uz novinare i medijske profesionalce, sve napade na novinare shvata ozbiljno te osuđuje kontinuirane napade i neprimjereni pritisak na medije u BiH. Misija i dalje poziva sve nivoe vlasti u BiH da stvore okruženje pogodno za slobodu medija i slobodu izražavanja. Misija i dalje prati krivične postupke koji uključuju napade na medije, uključujući i razvoj događaja vezan za ovaj incident- zaključili su iz Misije OSCE-a u BIH.