Iz Mostara put Srebrenice sutra kreće 40 biciklista

mostar biciklisti

Prvi biciklistički maraton Mostar – Srebrenica, pod nazivom ‘Tiha vožnja za žrtve Srebrenice i Žepe’ u subotu kreće iz grada na Neretvi povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

Biciklistički klub MAS (Mostarska asocijacija sporta) maraton organizira s ciljem i motom koji nosi i slogan njihove vožnje “Da se nikada ne zaboravi i da se nikada nikome ne ponovi“.

Predsjednik kluba Admir Sarić za Anadolu Agency (AA) ističe kako je ovo prvi maraton koji njihov klub organizira.

“Klub je osnovan prije godinu dana, a ideja o organizaciji maratona za Srebrenicu zapravo postoji odavno jer su uvijek išli pojedinci iz Mostara. Stoga se osnivanjem kluba zapravo i podrazumijevalo da organiziramo i maraton te se priključimo biciklistima iz ostalih gradova“, kazao je Sarić za AA.

mostar biciklisti1

S obzirom da su novi na biciklističkoj sceni kaže Sarić ugodno je iznenađen brojem pristiglih prijava za ovo putovanje, koje zbog vrućina i visokih temperatura kako naglašava neće biti nimalo lagano.

“Odlučili smo prednost dati biciklistima iz ostalih klubova i zaista sam zadovoljan činjenicom da na prvi maraton iz Mostara kreće oko 40 iskusnih biciklista, te da nas je podržala Gorska služba spašavanja – Stanica Mostar“, kaže Sarić uvjeren da će za žrtve Srebrenice maraton iz grada na Neretvi postati tradicija.

Njegov kolega i suorganizator maratona Nedin Čampara naglašava da je maraton podržao i veliki broj građana, institucija i poduzeća iz Mostara, što je dodatni vjetar u leđa organizaciji vožnje koja se procjenjuje da će trajati oko 20 sati.

“Ovo je prvi ozbiljniji projekt koji ne bi bio moguć bez naših sponzora, ali moram s ponosom reći da ih je mnogo. Na taj način smo osigurali hranu, piće, smještaj i sve ostalo što je potrebno za ovaj put. Posebno bi se zahvalio Sportskom savezu Grada Mostara na čelu sa Hasanom Šišićem koji je osigurao prijevoz nazad za sve sudionike maratona“, kaže Čampara.

mostar biciklisti2

Član i jedan od osnivača kluba Alen Kurtović ističe da je organiziranje maratona iz Mostara za Srebrenicu veoma značajan događaj, jer mu je cilj kako naglašava sasvim jasan.

“Otići u Srebrenicu odati počast nevinim žrtvama za nas sigurno kao i za sve ljude koji dolaze gore znači puno. Treba stvarno da se nikada ne zaboravi i da se nikada ne ponovi“, kaže Kurtović za AA zadovoljan što će nevinim žrtvama genocida odati poštu sa svojim kolegama biciklistima u svoje osobno ime i u ime rodnog Mostara.

Amel Demirović je u Srebrenicu išao u više navrata organiziranim prijevozom, ali odlazak biciklom kaže on nešto je sasvim drugo.

“Znam da je dug i naporan put, svjestan dam i da su velike vrućine, ali ja sam spreman i znam da ću izdržati jer mi ovo zaista mnogo znači i ponosan sam što mi iz Mostar organiziramo jedan ovakav maraton kojim ima poseban značaj za sve žrtve i sve nove generacije koje ne smiju zaboraviti što se tamo dogodilo i koje ne smiju dozvoliti da se takvo što ponovi“, kaže Demirović za AA.

Noseći sa sobom transparent “Da se nikada ne zaboravi, da se nikome ne ponovi“, biciklisti iz Mostara kreću na put dug 280 kilometara u subotu 9. srpnja/jula u osam sati ujutro sa trga Musala uz vožnju kroz čitav grad i polaganje vijenaca na Šehitlucima.

Zbog sigurnosti u prometu biciklisti će voziti pod policijskom pratnjom do glavnog grada BiH, gdje im je osigurano prenoćište u vojarni Rajlovac. Potom sa biciklistima iz drugih gradova vožnju nastavljaju do Srebrenice gdje će 11. jula klanjati dženazu i odati počast stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.