Iz Nezuka danas kreće dosad najmasovniji “Marš mira”

BiH

durakovic prntscrn mars mira

Ovogodišnji Marš mira je najmasovniji do sada, potvrdio je načelnik općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula – 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici Ćamil Duraković, jutros u Nezuku, odakle na put dug oko 100 kilometara treba da krene oko 10.000 učesnika “Marša mira” iz BiH i cijelog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prema broju pristiglih građana, govori se o ‘Maršu  mira’ koji će biti najmnogobrojniji i u skladu sa tim smo planirali i logistiku i obezbjeđenje i sve ono što je neophodno za takvu kolonu”, poručio je Duraković.

Prema njegovim riječima, sva tri dana pješačenja do Potočara kao krajnjeg odredišta jedini problem će biti visoke temperature.

“Sve drugo, što se nas tiče, je spremno. Kada je u pitanju 11. juli, dženaza i komemoracija, riječ je o velikoj dženazi i komemoraciji s obzirom na to da dolazi više od 85 zvaničnih svjetskih delegacija. To nikada do sada nije bio slučaj. Prema našim preliminarnim procjenama dolazi više od 50.000 građana. To je ogroman broj. Ono što možemo da sugeriramo jeste da sada svi pojedinačno, ko participira u bilo kojoj aktivnosti, da svi od sebe trebamo dati sve da to protekne kako treba”, kazao je Duraković.

On je pozvao učesnike na poštivanje instrukcija organizatora, posebno tokom ‘Marša mira’.

“Što se tiče sigurosnog aspekta, imamo više od 2.000 policajaca koji će obezbjeđivati taj događaj i nećemo dozvoliti da bilo koji pojedinac, na bilo koji način, naruši taj ambijent”, poručio je Duraković.