reakcija

Iz OHR-a se oglasili nakon najava o njihovom gašenju

ohr334

Lideri SDA, HDZ i SNSD, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik jučer su potpisali Sporazum o principima uspostavljanja vlasti u BiH, među kojima je spomenuto i stvaranje preduslova za odlazak OHR-a iz BiH

OHR pozdravlja jučerašnje potpisivanje principa za formiranje vlasti, te se nadamo da će ti principi rezultirati brzim imenovanjem Vijeća ministara BiH, navodi se u odgovoru glasnogovornika OHR-a Marija Brkića na upit agencije Patria.

– Također se zahvaljujemo specijalnom predstavniku EU Lars Gunnar-Wigemarku na njegovim naporima. Nadamo se da će jednako brzo uslijediti formiranje vlasti na preostalim nivoima vlasti. Što se tiče zatvaranja OHR-a, pozdravljamo činjenicu da su se politički lideri složili da će aktivno raditi na stvaranju uslova za tranziciju OHR-a. U tom smislu, valja napomenuti da je na Vijeću za provedbu mira, Vijeću sigurnosti UN-a i na visokom predstavniku da procijene jesu li ispunjeni uslovi za gašenje OHR-a. Međutim, to gašenje je eksplicitno uslovljeno pozitivnom procjenom političke situacije u BiH zasnovanom na punom poštivanju Dejtona. Taj uslov je eksplicitan i ne postoji način da se on zaobiđe. Stoga je najveći doprinos koji bh. politički lideri mogu dati odluci o ukidanju OHR-a prestanak sa destruktivnim politikama koje produbljuju podjele, stav je OHR-a.

Lideri SDA, HDZ i SNSD, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik jučer su potpisali Sporazum o principima uspostavljanja vlasti u BiH, među kojima je spomenuto i stvaranje preduslova za odlazak OHR-a iz BiH.