Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NSRS

Iz opozicije tvrde da Vlada želi steći političke poene, a ne istinski pomoći građanima

nsrs n1

Izračunom na osnovu potencijalnog uvođenja nultog, kao i povećanog PDV-a na luksuznu robu, Vidović je kazala da bi manjak javnih prihoda u budžetu RS-a ukupno iznosio oko 95 miliona KM te ustvrdila da budžet ipak može izdržati.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) danas u Banja Luci, na kojoj je iz entitetske vlade predloženo upućivanje dva zakona u proceduru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, opozicija je između ostalog zamjerila da Vlada nema istinsku namjeru pomoći građanima tim propisima nego steći političke poene.

Do donošenja tih zakona, navedeno je iz opozicije, građani će dodatno upasti u aktuelne teškoće uzrokovane ekonomskom i političkom krizom, a Vlada, da je htjela, mogla je i dosad uvesti odgovarajuće mjere.

Prijedlozi Vlade, prema obrazloženju ministrice finansija Zore Vidović, podrazumijevaju da jednim od zakona koji bi bili upućeni u proceduru Parlamenta države Bosne i Hercegovine, PDV na osnovne životne namirnice iznosi nula posto, a na luksuznu robu 22 posto. Mjere bi važile do kraja godine.

Drugi zakon bi ukinuo akcize na gorivo na mjesec dana, počev od prvog aprila, ali i ostavio mogućnost produžavanja, ukidanja ili korigovanja tog propisa nakon analize o prilikama na tržištu naftnih derivata.

Ministrica Vidović je rekla da nultu stopu PDV-a treba uvesti na lijekove, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mlječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenziovanu dječiju hranu i opremu za novorođenčad te sjemena i sadni materijal.

Izračunom na osnovu potencijalnog uvođenja nultog, kao i povećanog PDV-a na luksuznu robu, Vidović je kazala da bi manjak javnih prihoda u budžetu RS-a ukupno iznosio oko 95 miliona KM te ustvrdila da budžet ipak može izdržati.

Opozicija je, prema diskusijama zastupnika, predložila Skupštini šest zaključaka današnje sjednice, od kojih bi jedan nalagao veću pomoć poljoprivrednicima u predstojećoj sjetvi.

Održavanje ove posebne sjednice NSRS-a tražila je entitetska vlada i predložila kao inicijalni materijal za raspravu, ujedno kao jedinu tačku dnevnog reda, Informaciju о mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

Sjednica Skupštine je u toku.