Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon novih imenovanja u Komisiji

Iz OSCE-a za Fokus.ba: Pomno pratimo dešavanja u vezi s CIK-om

cik

Stvarni ili uočeni nedostatak nezavisnosti i nepristrasnosti članova CIK-a može ozbiljno uticati na povjerenje građana u instituciju i u integritet izbora,naveli sui z Misije OSCE-a u BiH

Nakon što su iz Delegacije Evropske unije u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH u izjavi za Fokus apelirali na političare da ne vrše pritisak na Centralnu izbornu komisiju, a u kontekstu najnovijih smjena i imenovanja u CIK-u, za Fokus su aktuelnu situaciju u vezi s djelovanjem Komisije komentirali i iz Misije OSCE-a u našoj zemlji.

– Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pomno prati nedavna dešavanja u vezi sa imenovanjem članova Centralne izborne komisije BiH od strane Parlamentarne skupštine BiH – naveli su za Fokus iz Misije OSCE-a u BiH .

Iz OSCE-a dalje podsjećaju da je Centralna izborna komisija BiH (CIK) neovisna institucija čija je glavna uloga osigurati provođenje slobodnih, poštenih i vjerodostojnih izbora.

– Po zakonu, njeni članovi nisu odgovorni političkim strankama i moraju se ponašati nepristrasno. Važno je i da se članovi CIK-a u potpunosti pridržavaju svojih obaveza i najviših profesionalnih standarda, a da se političke stranke i lideri uzdrže od nepotrebnog i neopravdanog pritiska na CIK i njegove članove. Stvarni ili uočeni nedostatak nezavisnosti i nepristrasnosti članova CIK-a može ozbiljno uticati na povjerenje građana u instituciju i u integritet izbora – ističu iz Misije OSCE-a u BiH .

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u srijedu navečer smijenio je Branka Petrića i Novaka Božičkovića s pozicija članova Centralne izborne komisije BiH, a na njihova mjesta su imenovani Vanja Prutina-Bjelica i Jovan Kalaba,

Novi mandat u CIK-u preuzeli su, također, Suad Arnautović i Ahmet Šantić, koje je Predstavnički dom prije dva dana ponovo imenovao na ove funkcije, na kojima su i bili Šantić proteklih osam, a Arnautović oko 16 godina.

Inače, Kalaba je bio kandidat na izborima na listi PDP-a, a Prutina-Bjelica savjetnica poslanika SDS-a Mirka Šarovića u vrijeme dok je bio ministar.

Ove smjene i imenovanja SDA je provela bez koalicionih partnera SNSD-a, HDZ-a i SBB-a, što je izazvalo njihove burne reakcije i međusobna optuživanja. S druge strane na ovaj način je potvrđeno da politika u CIK bira one koji odgovaraju isključivo njima, a što ne bi smjela biti praksa.

Koliko će se izbori u CIK-u odraziti na političku scenu tek će vidjeti narednih dana, odnosno kada se Predstavnički dom bude izjašnjavao u vezi s izborom još jednog člana Komisije i to Željka Bakalara kojeg je predložio DF. On u prvom krugu nije dobio dovoljno glasova iz RS-a, ali ukoliko bi on bio izabran u drugom krugu, onda bi bio smijenjen Stjepan Mikić, član CIK-a kojeg dovode u vezu s HDZ-om i tek tada bi moglo doći do prave bure među koalicionim partnerima.