Iz Ovčare startaju ultramaratonci, do Srebrenice trče 227 km

vukovar-karavana

Iz Memorijalnog centra Ovčara danas će na ultramaraton do Potočara krenuti petorica maratonaca kako bi sudjelovali u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula.

Maratonci Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac će u pet etapa (Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko – Janja- Zvornik – Srebrenica/Potočari), preći 227 km. Njima će se na pojedinim dionicama pridružiti trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Organizator ultramaratona je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

U Hrvatskom saboru u Zagrebu danas će, s početkom u 12.00 sati, biti održan Komemorativni program.

Pokrovitelji su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u suradnji s Kulturnim društvom Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ i saborskom zastupnicom za albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu Erminom Lekaj Prljaskaj.

Razgovor na temu “Kako se sjećati Srebrenice” (Genocid kao mjesto kulturnog pamćenja) bit će upriličen danas, s početkom u 19.00 sati, u Novinarskom domu Zagreb. Sudjeluju dr.sc. Hariz Halilović, Hasan Nuhanović, dr.sc. Tomislav Pletenac, mr.sc. Ajka Tiro Srebreniković.

Program obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici završava svjetlosnom projekcijom cvijeta „Sjećanje“ na fontanama u zagrebačkoj ulici Hrvatske bratske zajednice, koja će biti  održana u utorak, 10. jula, u 21.00 sat i na Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. jula od 21.00 do 23.00 sata, najavljeno je iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.