Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sa sjednice NSRS-a

Iz PDP-a “objasnili” zašto jučer nisu podržali Dodika: Čekamo ozbiljne odluke

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Slični zaključci su usvajani već toliko puta međutim na prethodnim sjednicama smo navodili dokaze da se većina takvih odluka apsolutno ne poštuje”

“PDP juče nije podržao Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao i prateće zaključke koje je predložila skupštinska većina.

Sve zbog toga što prethodno nije podržan zaključak PDP-a koji je predlagao da se obustavi rad predstavnika iz Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine”, istakla je za N1 Mirna Savić Banjac, zastupnica iz PDP u Narodnoj skupštini RS.

“Ozbiljne odluke”

Kako dalje dodaje, PDP jest za odluke, ali one koje po njima moraju biti ozbiljne.

– Pod tim mislim da su slični zaključci usvajani već toliko puta međutim na prethodnim sjednicama smo navodili dokaze da se većina takvih odluka apsolutno ne poštuje, kazala je Savić Banjac.

Podsjetila je da je jučer, nakon prijedloga šefa Kluba poslanika PDP Igora Crnatka da se donese zaključak o prestanku rada u institucijama Bosne i Hercegovine, PDP pozvan da taj zaključak predloži u pisanoj formi.

– Sam predsjednik Dodik nas je pozvao, kao i predsjednik Narodne skupštine Stevandić da pisano predložimo zaključke o kojima smo govorili, a dakle to je bio dodatak da će ono što se jučer zakonom izglasa apsolutno biti poštovano, da se već od danas ne učestvuje u radu zajedničkih instititucija jer bi to pokazalo jednu ozbiljnost da to sa Ustavnim sudom zaista želimo da provedemo u djelo, istakla je podsjećajući da vladajuća većina na kraju nije htjela da podrži takav zaključak.

Udar naustavno-pravni poredak BiH

– Mi smo to jasno rekli, da su ti zaključci bili usvojeni, a ti zaključci su ustvari potvrda da će ono što je jučer tražemo da se izglasa da zaista bude sprovedeno, za to jesmo i za ozbiljnu politiku jesmo, kazala je ona.

Osvrnula se i na komentare da je epilog jučerašnje sjednice i usvajanje Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine udar na ustavno-pravni poredak zemlje.

– Ja bih rekla da je to što je Ustavni sud napravio takav presedan i donio sam takvu neustavnu odluku, ja smatram da je to tako i konsultovala sam se sa mnogo, mnogo pravnika, smatram da je to bio prvi veći udar. Bilo je promjena i udara prije toga. Ne možemo reći da Ustavni sud funkiconiše onako kako treba, rekla je Savić Banjac napominjući da je prvi korak došao od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i da je jučerašnja sjednica Narodne skupštine trebala biti odgovor na to.