PIO

Iz PIO-a odgovorili na pitanje da li će penzije biti smanjene?

penzioneri-penzija-korona

Kada je u pitanju ova godina kada se cijeli svije suočio s pandemijom koronavirusa te će bruto domaći proizvod (BDP) pasti i nastupit će deflacija, Krnjić kaže da bi to prostom matematikom značilo da će penzije biti smanjene, ali do toga neće doći jer novi Zakon ne poznaje smanjenje penzija

Isplata novembarskih penzija za oko 430.000 penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine počela je danas.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Redžo Mehić napominje da je Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju, koji je sada na snazi u Federaciji BiH, polučio dosta dobrih rješenja koja su se odrazila na materijalni položaj penzionera.

– Taj Zakon definirao je stvari koje smo mi dugo tražili i koje dugo nisu bile riješene, a na prvom mjestu je to da je Vlada FBiH dala garanciju da će isplata penzija biti do petoga u mjesecu za protekli mjesec i sa zadovoljstvom mogu kazati kako to uredno teče – naglasio je Mehić u razgovoru za Fenu.

Istaknuo je kako očekuje da će se sve navedeno prenijeti i u narednu godinu iako se redovno usklađivanje penzija vrši svake godine oko 15. aprila na osnovu dva parametra, a to su rast realne stope BDP-a u ovoj i prethodnoj godini te i troškova života.

– Ako stvari budu kakve sada jesu, očekivati je da će iduće godine ta stopa rasta, odnosno ti pokazatelji biti manji – kazao je Mehić, ali je naglasio da je rukovodstvo Saveza poduzelo mjere da penzije ne padnu, odnosno da ne budu niže od dosadašnjih.

Vladi FBiH i resornom ministarstvu i federalnom zavodu uputili su zahtjev koji definira vanredno usklađivanje penzija gdje bi se ublažili kriteriji kako bi bar po osnovu vanrednog usklađivanja osigurali da penzije ostanu na ovom nivou ili da nešto rastu u skladu s troškovima života.

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić pojašnjava za Fenu da je od 1. marta 2018. godine na snazi je Zakon o penziono-invalidskom osiguranju (PIO) u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je, mišljenja je direktor Krnjić, najučinkovitija i najbolja reforma i s najboljim efektima koji su doneseni u Federaciji BiH u posljednjih desetak godina.

– Zakon je moderan, usklađen s praksama koje imaju slični društveni sistemi i ekonomski i ispravio je mnoge probleme, propuste i pogreške koje je imao prethodni zakon – smatra Krnjić.

Njime je prije svega utvrđen način obračuna penzije na apsolutno pravedan i pošten način, a formirana je i granica za starosnu penziju u smislu onoga čemu Evropska unija teži odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Također, novi Zakon definirao je način kako se usklađuju za budućnost te da one ne mogu realno biti smanjivane nego mogu samo biti povećane, a direktor Krnjić pojašnjava da je efekat takvog sistema da su u odnosu na februar 2018. godine kada su penzije isplaćene po starom zakonu sada su minimalne penzije 15 posto veće, a prosječne su oko 10 posto veće.

– Ukupna izdvajanja za penzije su porasle za 18 posto u odnosu na 2017. godine, što znači da društvo izdvaja više za isplatu penzija. Vidljivo je da je pozicija penzionera stabilizirana, a penzije su redovne – naglasio je Krnjić.

Kada je u pitanju ova godina kada se cijeli svije suočio s pandemijom koronavirusa te će bruto domaći proizvod (BDP) pasti i nastupit će deflacija, Krnjić kaže da bi to prostom matematikom značilo da će penzije biti smanjene, ali do toga neće doći jer novi Zakon ne poznaje smanjenje penzija.

Federalni zavod PIO/MIO od 3. januara 2019. godine postao je budžetski korisnik. Tako je početkom februara isplaćena prva, tada januarska, penzija s Jedinstvenog računa Trezora Federacije BiH. Isplata penzija svrstana je kao drugi prioritet i to odmah nakon isplata za unutrašnji i vanjski dug.

Savjetnik u Uredu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nadir Jahić dao je detaljnije podatke koji se odnose na saniranje deficita Federalnog zavoda PIO/MIO FBiH, prosječne plaće i penzije u nekoliko posljednjih godina, stanje prikupljenih prihoda, broj zaposlenih i nezaposlenih.