BiH

Asmir Hodžić, izvršni direktor KJKP "Pokop"

Iz “Pokopa” pojasnili kako sahranjuju umrle od koronavirusa

08/04/2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako umrli nisu izvor zaraze, ali su preporučili da rodbina preminule osobe ne dira tijelo

Pogrebna društva u Bosni i Hercegovini dobila su jasne upute o ukopu osoba preminulih od posljedica oboljenja Covid-19. Riječ je o pravilima koja je uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija, potvrđeno je na današnjoj pres-konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite.

Kako je rekao Asmir Hodžić, izvršni direktor KJKP “Pokop”, do sada su u Sarajevu sahranjene tri žrtve koronavirusa.

Asmir Hodžić

– Dva su slučaja sahranjena na gradskom groblju Vlakovo, a jedan na gradskom groblju Bare. Imamo slučajeva ovdje, kod nas, u prosekturi mrtvačnice, koji nisu sahranjeni, jer porodice imaju sumnje u neadekvatnu ljekarsku pomoć, odnosno intervenciju, i smatraju da je smrt nastupila kao posljedica korone, zato što ljekari nisu pružili adekvatnu pomoć – rekao je Hodžić za “Avaz“.

Kada je riječ o redovnim ukopima, na groblju Bare pripremljena je privremena mrtvačnica, rekao je Hodžić te dodao da sve umrle osobe tu borave do momenta ukopa.

– Mi smo članica evropskih pogrebnih asocijacija, oni su nam dali uputstva, a najviše smo od Slovenije dobili, koja je prije dva mjeseca napisala neke procedure oko preuzimanja umrlih, bilo iz bolnice ili staračkih domova ili stanova. Tako da smo i mi napravili uputstva za naše uposlenike, napravili smo posebnu prostoriju, uzeli adekvatnu HTZ opremu, odranije je koristimo kad su u pitanju ove zarazne bolesti – rekao je Hodžić, napomenuvši da se ta oprema koristi i kod sahranjivanja osoba koje su bolovale hepatitis i ostale zarazne bolesti.

Istaknuo je da je “Pokopu” sa Medicinskog faklteta u Glazgovu dostavljena brošura kako se uposlenici pogrebnih društava trebaju ponašati kod konstatiranja smrti, preuzimanja tijela, vršenja obdukcija i ukopa.

Hodžić je pojasnio da se umrlom prekrivaju usna i nosna šupljina gazom natopljenom dezinfekcijskim sredstvom, a potom se tijelo stavlja u vodonepropusnu/plinonepropusnu vreću sa zatvaračem.

– Prema pravilima koje smo dobili, našu uposlenici, nakon svakog preuzimanja tijela, dezinficiraju opremu i vozila, a kada se tijelo preda na ukop, ta se oprema pažljivo odlaže u plave plastične vreće – pojasnio je Hodžić.

Sve više građana zanima procedura, kaže Hodžić, navodeći kako je među njima najviše penzionera, koji zovu, a često i dolaze da se raspitaju. Zbog toga su, kako kaže, pravila objavili na web-stranici.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako umrli nisu izvor zaraze, ali su preporučili da rodbina preminule osobe ne dira tijelo.

Komentari

Autor: Dnevni avaz

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.